Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДОСИЕТАТА НА БИВШАТА ДС - ДОСИЕТАТА ХИКС НА БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА

Много е съмнително дали някой от вносителите на проекта за свалянето на Йордан Соколов от председателското място на Народното събрание е имал дори и най-слаба идея, че резултатът от дебатите ще е не нещо друго, а нова поправка в т.нар. закон за досиетата. Предварително известно бе, че искането на опозицията няма да мине и Соколов ще запази поста си. Никой в пленарната зала обаче не очакваше да чуе, че спикерът на парламента е бил сътрудник на бившата Държавна сигурност. Обвинение, достатъчно притеснително, макар и да бе хвърлено в дебата от Димитър Луджев под формата на самозащита и неподплатено с каквито и да било писмени доказателства.


Между другото, от риториката за досиетата няма да се отървем и в близко бъдеще. Минути след атаката на Луджев СДС не само мина в настъпление, но се оказа и подготвено за него. Новият председател на Комисията по национална сигурност Йордан Бакалов веднага обяви, че ще поиска поправки в закона за досиетата, а по-късно и той, и координаторът на работната група по проекта Методи Андреев бяха часове на ред на разположение на журналистите, за да обяснят подробно какво и защо смятат да предложат. От техните изявления стана ясно, че до края на ноември ще са готови напълно с проекта си. СДС смята да прекара през ситото, наречено сътрудник на ДС, около 30-40 хиляди български граждани, работещи във всички сфери и по всички нива на държавата. По-конкретно става дума за: прокурорите, следователите, съдиите, нотариусите, данъчните и митническите служители, експерт-счетоводителите, застрахователите, охранителите, преподавателите във областта на хуманитарните дисциплини, работещите в социологически и PR-агенции, в издателската дейност, включително главните редактори на печатните издания и директорите на телевизии и радиа. Вътре в списъка са и хората, които се занимават с бизнес и финанси, включително и в частния сектор, като: основателите на пенсионните дружества, физическите лица и изпълнителните директори и членовете на управителните и контролните съвети на юридически лица, получили лицензии и разрешения от БНБ за извършване на дейност по Закона за банките и банковото дело, работещите във финансово-брокерски къщи, и т.н.


Имената на всички тези хора ще бъдат качени в ИНТЕРНЕТ, за да може всеки да си прави справки по всяко време. Данните ще се подават от специална комисия. Предлага се тя да е от 11 души и в нея да влязат представители на изпълнителната, законодателната, съдебната власт и президентството. Според Методи Андреев всички тези предложения били съгласувани неофициално с президента Петър Стоянов.


Но предложенията не свършват дотук. Намеренията са президентът и вицепрезидентът, членовете на КС, съдиите, прокурорите, следователите, министрите и техните заместници, депутатите, областните управители, кметовете, председателите на общински съвети, членовете на УС на БНБ и на НСРТ да не могат едновременно да заемат тези длъжности и да работят за съвременните секретни служби. В такива случаи те ще трябва да изберат едно от двете - или политик, банкер, прокурор - примерно, или сътрудник на новите служби.


На завет обаче остават всички други Джеймс-Бондовци в сегашните секретни управления, независимо дали по-рано са работили в структурите на ДС, или не. Което на практика означава, че разделителната линия, наречена 10 ноември 1989 г., продължава да е жива и да дели ченгетата на добри и лоши, както и гражданите.


Какво е обяснението за целия този поменик от промени, подготвен отдавна и невидял бял свят според Йордан Бакалов заради бившия вътрешен министър Богомил Бонев? В България има паралелна власт, съставена от хора на бившата ДС, която съществува независимо от това, кой е на власт, и която дестабилизира управлението. На тази власт беше дадено време да заработи за държавата, но това не стана и сега веднъж завинаги този въпрос трябва да се реши - ето така Методи Андреев обясни чисто моралната цел на предстоящите промени в закона.


Дали обаче някой сериозно вярва, че като се отворят досиетата на бившата ДС ще бъде сложен край на досиетата Хикс в българската политика?

Facebook logo
Бъдете с нас и във