Банкеръ Daily

Корнелия Нинова към ГЕРБ:

Дори и в извънредно положение вие управлявате държавата

Дадохме кредит на доверие на кабинета, но той не го оправда, заяви в словото си от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането на ветото на президента Румен Радев по закона за извънредното положение.

„ГЕРБ управлява държавата и носи отговорност - предложението ни за спекулата не е съвършено, но няма да позволим някой да трупа пари на гърба на болестта”, изтъкна тя.„

"Изправени сме пред голямо предизвикателство като народ и напоследък постоянно се чуват призиви за единство, за консенсус и съгласие. Да, трябва единни като народ да се изправим пред тази опасност, това предизвикателство и да го преодолеем. Ние като политическа сила дадохме своя принос в национално политическо съгласие, подкрепяйки решението за извънредно положение. Уви, този кредит на доверие към правителството не беше оправдан. Точно обратното. И днес обсъждаме Закона за мерките при извънредно положение, който е доказателство за пропиленият кредит на доверие, даден на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Този закон трябваше да уреди спешни мерки за овладяване на кризата и мерки за преодоляване на последиците от нея. На първо време, най-важният - чрез социална изолация, изолация в контактите ни да ограничим разпространението на болестта", посочи лидерът на социалистите.

"Постигнахте го чудесно - наложихте най-рестриктивните мерки, за да се постигне този ефект. Оттук нататък трябваше да се реагира, за да се снабди медицинския персонал, населението с маски, дезинфектанти, облекла. Не го направихте с този закон. Отхвърлихте предложението на левицата да се размрази държавният резерв, да се разблокират средства и материали от него и да се осигури като спешна мярка тази помощ от страна на държавата не само към лекарите, но и към всички български граждани. Защо стои въпросът и ще стои дълго? Дали пък в резерва няма липси или нямате компетентност да проумеете, че резервът може да интервенира на пазара и да помогне в тази криза на българския народ", попита Нинова.

На следващо място според нея е трябвало да се помогне на здравната система. "И това не направихте със закона. Отхвърлихте предложението на БСП да се уреди статута на частните болници, да се изпълни конституционния ангажимент за равнопоставеност на частната, държавната и общинската собственост. Помогнахте ли на лекарите? Първата спешна мярка, която обявихте и трябваше да разпишете. В закона липсва вашия ангажимент за увеличаване на възнаграждението с 1000 лв. на лекарите. До ден днешен не е ясно как и дали изобщо изпълнихте този ангажимент, поет от премиера. Поне законово той не е разписан. По този най-важен първи въпрос да го наречем здраве - какво направихте в закона. Самоизолация и рестрикции, отнемане на права без никакво решаване на реалните проблеми и даване на стимули. Стигнахте до там министърът на правосъдието, не Министерския съвет, да поиска дерогация на конвенцията по правата на човека в Страсбург. Защо лишавате българските граждани от правото на жалба и защита, която им е гарантирана?", продължи Нинова.

"Отхвърлихте предложението на БСП за актуализация на бюджета - каза още тя. - Нещо повече, разбрахме, че от 1, 5 млрд. лв. излишък преди 20 дни, държавата вече е на 3, 5 млрд. лв. дефицит без никакъв отговор, дори нелогичен. Какво се случи за тези 20 дни и къде отидоха тези 5 милиарда? Къде са буферите, заложени в бюджета. Никакви отговори. Вървите с всекидневни спекулации, че ако днес помогнем на малкия и среден бизнес и на работниците, нямало да има пари за пенсионерите. Дори в този критичен момент, когато призовавате за единение, разделяте българския народ едни срещу други. Работещи, срещу пенсионери. Без да мислите, че тези, които ще осигурят пенсиите на пенсионерите са именно работещите днес".

Нинова коментира, че днес има 1300 безработни, регистрирани за един ден на борсата: "Какво направихте за тези хора при това без още да сме в пика на кризата. Какво направихте с този закон? Отхвърлихте предложенията на БСП"  .

"Очакваме след като не приемате нашите предложения да дадете ваши, защото трябва да е ясно. Дори и в извънредно положение вие управлявате държавата, вие носите отговорността за днешния ден, за последиците от кризата. Предложете план за действие. Нямате такъв - само рестрикции без стимули. Ние ще подкрепим ветото с разбиране, че нашето предложение не е съвършено и ще внесем прецизиран текст. Няма да позволим някой да трупа пари на гърба на болестта и нещастието на цял един народ. Няма и да се примирим с безсилието, безхаберието и хаоса на правителството и ще искаме от вас докрай национален социално-икономически план", изтъкна лидерът на БСП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във