Банкеръ Weekly

Сбирщината не прави силата

Дори и дезинфекциран, парламентът си остава все същият

С отмяната на извънредното положение Народното събрание се върна към обичайния си график и начин на работа. Ако има нещо различно, то е, че депутатите трябва да присъстват в пленарната зала с маски, а парламентарната трибуна се дезинфекцира след всеки оратор. Различното е и че журналистите продължават да са въдворени в зала „Запад” без да имат право да припарват до кулоарите, кафенето и стаите на парламентарните групи. На депутатите това положение май взе да им харесва, иначе всичко друго си е по старому.

Българският парламент все повече се очертава като някакъв досаден придатък на изпълнителната власт. Няма стройна програма и план, по които да се внасят, обсъждат и приемат законопроектите. Работи се хаотично, най-вече според хрумванията на премиера, лобистките обвързаности на този или онзи народен представител или ако случайно е изтекъл някакъв срок на мандатна длъжност или в закон. Така например, депутатите ще изберат Диана Ковачева за омбудсман вече с редовен петгодишен мандат. Тя довърши мандата на Мая Манолова, която през септември миналата година напусна предсрочно и тръгна да става кмет на София.

Според правилата в демократичните държави,

когато една партия спечели парламентарните избори и доверието на избирателите, тя трансформира предизборната си програма в управленска. И разписва в нея конкретните политики и действията, които правителството последователно ще провежда, за да изпълни обещанията, дадени на избирателите. В тази управленска програма изрично са посочени и законодателните инициативии, които ще бъдат предприети, и конкретните срокове за писането, обсъждането и гласуването не само на нови нормативни актове, но и на проектите за ремонт на остарелите закони. При ГЕРБ и Бойко Борисов обаче не е така.

Първите законопроекти, внесени след подновяването на парламентарния живот, оформиха своеобразна надпревара за свалянето на ДДС на различни услуги и стоки, та чак до памперсите. Тон за това даде самият премиер. След като се срещна с ресторантьорите, той изведнъж обяви, че данъкът за тях ще падне от 20 на 9 процента. Без обмисляне, без разчети, без прогнози за евентуален ефект. Просто ей така разпореди, през главата на финансовия министър и без неговото съгласие. И всички партии в парламента се втурнаха една през друга да внасят свои проекти.

Най-интересни в това отношение

са народните представители от НФСБ и ВМРО, които са се подписали и под законопроекта на „Обединени патриоти”, и под този на ГЕРБ – вероятно да демонстрират добра коалиционна култура според техните си разбирания.

А най-смешното в цялата работа е, че законопроект на Министерския съвет за намаляване на ДДС няма. Има законопроект, внесен от депутати от ГЕРБ, като вторият подпис, след този на Красимир Ципов, е на актьора Евгени Будинов (макар че за театрите и хората на изкуството никой не се е сетил да направи такова добро). За сметка на това липсват подписите на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, и на председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Всъщност сред останалите подписали няма нито един член на бюджетната комисия.

Както стана дума, законопроект, внесен от правителството няма, затова и никъде не фигурира подписът на Бойко Борисов. Тоест, той не носи никаква отговорност за това предложение, при все че е негов инициатор. Така, ако намаляването на ДДС за ресторантите мине в пленарната зала и не даде положителен ефект, виновни ще са вносителите. И пак ще изгори някой бушон. Ако пък операцията се окаже удачна, министър - председателят няма да пропусне да се похвали, че той е свалил  данъка.

Опозицията също си е на старата вълна.

Тя откри новата следкоронавирусна сесия с пространна декларация на лидера на БСП Корнелия Нинова, в която отново чухме за паралелната държава, несправянето на Борисов с управлението, пръснатите милиони и милозливото обръщение към българските граждани да не се страхуват. За паралелната държава слушаме от деня, в който Нинова оглави партията. Но за три години левицата не направи нищо сериозно, за да я разклати. През цялото време тя влизаше от скандал в скандал, с краткотрайно действие, след което всички повдигнати въпроси и поставени проблеми потъваха в забрава. Очевидно нещата ще продължат по същия начин. Още повече, че БСП е заета да разрешава свои вътрешни проблеми и с пряк избор на председател.

Патриотите от ВМРО и НФСБ се превъзбудиха

още по време на извънредното положение, а с настъпването на края му изпаднаха дори в хиперактивност. Двете партии се надпреварват да дават идеи и да внасят законопроекти за справяне със социално-икономическата криза, която все по-силно чука на вратата. Това своеобразно състезание не е случайно. Наближават парламентарни избори. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов лекичко се дистанцира от ГЕРБ с умерено и обтекаемо говорене, опитвайки се да възвърне автентичната физиономия на патриотичната организация. Председателят на НФСБ Валери Симеонов пък с типичния си нетърпящ възражения тон налага идеите си за спасяването на летния туризъм и шумно се хвали, че те се приемат от големия партньор в управленската коалиция. По негово настояване българският парламент успя в сряда - 20 май, с декларация да се набърка и в административната реформа на Украйна. И двете партии обаче засега здраво се държат за властта с надеждата този път правителството, водено от Бойко Борисов, да изкара пълен мандат.

Във вътрешното пропукване на ГЕРБ заради диктата на лобито на ресторантьорите и свиването на ДДС на 9%,

ДПС видя шанс да прокара

и своите (по-разумни идеи) за намаляване на този данък - за детските храни и лекарствата. Под законопроекта, след подписа на лидера Мустафа Карадайъ, е този на Делян Пеевски. Очевидно ГЕРБ ще продължава да се нуждае от рамото на ДПС, за да довърши успешно мандата и за да приема лобистки закони и поправки на парче, затова тази партия получи като подарък временната парламентарна комисия за контрол над средствата, които ще бъдат изразходени за излизане от кризата.

Най-общо казано, вълненията около коронавируса отминаха и по нищо не личи парламентарно представените партии да са си взели някакви поуки. Няма никакви изгледи да търсят разбирателство помежду си по важните за държавата и хората въпроси. Ще бъдем свидетели на същата ожесточена конфронтация между ГЕРБ и БСП, на диалози през медиите и ексклузивни брифинги на трибунката в кулоарите на парламента. Ще продължи неглижирнето на Народното събрание от премиера и безпрекословно подчинение на неговите депутати на волята му. А колкото до законите, те пак ще се пипат и поправят „на коляно”, без обосновка и без оценка за въздействие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във