Параграф22 Daily

Общество и политика

Дори Христос да стане главен прокурор, няма да разчупи статуквото в системата

„Степента на израждане на това, което имаме като институционална среда в България, като процеси в съдебната система, във ВСС и в прокуратурата, вече е достигнала фазата, че дори Исус Христос да влезе и стане главен прокурор, няма как да разчупи статуквото по отношение на това, което съществува в съдебната система, във ВСС и в прокуратурата. Това са градени с години позиции, връзки и зависимости. Дори Лаура Кьовеши да бъде предпочетена за европейски главен прокурор, това едва ли би довело до чудодейна промяна на тази деградация на системата на правораздаване в България“. Това заяви пред БНР Христо Христев, преподавател по европейско право в СУ „Св. Климент Охридски“.  А иначе Висшият съдебен съвет днес официално откри процедурата за избор на нов главен прокурор, като първите номинации се чакат следващата седмица, а изборът ще е на 24 октомври.

„Големият проблем с прокуратурата в България не е проблемът с имената на X, Y или Z. Това е проблем с начина, по който е уредена прокуратурата в правната уредба като една йерархизирана и централизирана структура, функционираща при единоначалие, което позволява твърде много смутителни неща, които се случват в нейното функциониране“, продължи Христев.

Той коментира и темата за избор на европейски главен прокурор. Според него слабостта в правната уредба, която беше създадена с регламента за европейската прокуратура, е прекомерното участие на политически институции, често на различни позиции. По думите му: „Не всичко е публично в тези процеси, защото по един начин дебатите вървят в парламента, а по друга в Съвета. При остро разминаване на позициите няма как да се обвърже и с цялостната конфигурация, която се конструира в момента“.

Пак според Христев „Свидетели сме на процес на отстъпление от демократичните принципи и от високата степен на демократичност, достигната в хода на развитие на институционалната система на Европейския съюз. Свидетели сме как се отстъпва от основни положения, градени в продължение на години, които целяха да гарантират, че ЕК и ключовите фигури в системата на управление на ЕС ще бъдат излъчени чрез прозрачна и демократична процедура, която отчита мнението на гражданите. По един перверзен начин в хода на популистите, на събуждането на демоните на крайните националисти, се вижда до какво се стига – до ерозия на демократичните системи в отделните държави членки и до ерозия на това, което е достигнато като демократична еволюция в ЕС“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във