Банкеръ Weekly

Общество и политика

Допълнителен милион за пътешествия

Едва ли са много хората, разбрали истинския смисъл на думите, които изрече президентът Плевнелиев в САЩ: че посещенията му ще бъдат от София на Запад. Съвсем тривиално тогава наблюдателите коментираха, че държавният глава ще бъде настроен прозападно за разлика от своя предшественик. Сега се разбира, че Плевнелиев по-скоро е искал да подскаже на обществеността да очаква, че той ще пътува много. Подсказва го и фактът, че правителството отпусна на президентството допълнителни 980 000 лв. за международната му програма.


Спешната парична инжекция за прагматичния държавен глава слага край на фискалната репресия, която ГЕРБ наложи на президентската институция през 2010 година. Тогава Първанов шокиран научи, че бюджетът му ще бъде орязан с 1 млн. лева.


Популярната мантра, че ограничаването на разходи в държавните институции непременно би трябвало да доведе до по-ефективната им работа, е несъстоятелна и примерите за това са безброй. А и що за държава е държавата, ако не може да отпусне допълнително милион за нуждите на една от най-важните си институции? Дай Боже всеки да получи почти една четвърт повече от предвидените за издръжката му пари.


Но така е по принцип. А в жестоката криза, в която всички са се свили, само и само да оцелеят, да се финансират с приоритет именно президентските задгранични воаяжи, чиято полза най-често е съмнителна, е нелепо и безобразно.


Прага, Чикаго, Сиатъл, Сан Хосе, Кабул, Берлин, Ватикана, Рим, Брюксел, Атина, Рио де Жанейро... списъкът не свършва дотук. Веднъж се живее, президентският мандат също може да се окаже само един. Тепърва Австрия, Турция, Израел и пак САЩ очакват акостирането на българския държавен глава. Профилът на Плевнелиев като че ли не съвпадаше с този на човек, който би се изкушил от пътуванията на държавни разноски. Но както се убедихме неведнъж през последните години - апетитът идва с яденето. И то какъв! Президентската хиперактивност и влечението му към международни изяви обещават зрелища през остатъка от петгодишния мандат. За наша сметка, разбира се. И в преносния, и във финансовия смисъл.


Раздутият бюджет за посещения на президентството върви ръка за ръка със смехотворните български претенции за особена външнополитическа роля, която би трябвало да играем. Превратното тълкуване е на друг виден пътешественик на републиката - Николай Младенов, с когото президентът Плевнелиев сигурно често се засича в различни страни по широкия и красив свят.


Проблемът има и друг важен аспект. Не е напълно сигурно какъв е критерият, по който кабинетът е отпуснал споменатия милион. За всички е ясно защо бюджетът на Дондуков 2 беше намален през 2010 г. с приблизително същата сумата, която сега се отпуска за президентското войнство. Напълно в реда на нещата е правителствените грантове да следват не принципа на необходимостта, а на заслугите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във