Банкеръ Daily

Общество и политика

Доплащаме допълнително 4 млрд. лева за здравеопазване

Дечо Дечев

Доплащаме допълнително 4 млрд. лева за здравеопазване. Това съобщи шефът на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев. Промени в закона, предложени от Министерството на здравеопазването, предвиждат изричен текст, според който болниците трябва да осигуряват лечението по НЗОК, без да искат и да приемат от пациентите плащане или доплащане.

"Не знам защо трябва да се променя закона, при положение че съществува наредба, която указва какво може да бъде доплащано и какво не. Тази наредба даваше възможност за нееднозначно тълкуване. Популистките приказвания на някои политици, че в България всичко е безплатно и трябва да бъде безплатно, се сблъскват с реалността", заяви Дечев пред Би Ти Ви. Той добави, че за пръв път по инициатива на НЗОК в алгоритъма на всяка клинична пътека пределно ясно щяло бъде записано какво точно се покрива и какво не. Според него големият проблем е, че допълнителни разплащания невинаги стават през касата на болница, а директно към лекарите. В момента всеки един пациент има право да избере друг метод да си доплаща, но по неясни правила. По думите му базовият пакет гарантира базови услуги. 

Според д-р Станимир Хасърджиев, един от основателите и председател на Национална пациентска организация, най-потърпевш ще бъде бедният български пациент.  "Имаме най-висок брой болници с най-ниска успеваемост в Европа", категоричен е той. Също така обърна внимание и на опцията пациент да иска да си плати допълнително за лекарство или манипулация, като подчерта, че не е ясно по какъв стандарт ще се определя съответната услуга.

Адвокатът по здравно право д-р Мария Петрова е категорична, че всичко, което е здравна услуга, не трябва да се заплаща. Въпросът е какво точно се смята за здравна услуга. Тя обясни, че много често пациентите постфактум разбират, че са ползвали услуга при лечение, макар да не са я ползвали всъщност, т.е. няма информиран избор. И напомни, че НЗОК редовно не покрива импланти за пациенти.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във