Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДОНКА ГРЪНЧЕВА ПОЕ ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ЦКБ

Главният секретар на Министерството на земеделието Донка Грънчева е новият председател на съвета на директорите на Централна кооперативна банка. Тя пое този пост от изпълнителния директор на кредитната институция Тенчо Тенев. Решението бе взето от съвета на директорите на банката непосредствено след приключването на годишното й общо събрание, което се проведе на 22 юни 2000 година. По този начин ведомството на Венци Върбанов обяви, че ще диктува парада при разрешаването на земеделските кредити.


Мениджърският екип на ЦКБ на 22 юни напусна Борислав Михайлов, председател на съвета на директорите на ДЗИ ЕАД. Неговото място зае юристката Мария Иванова, член на директорския борд на ДЗИ-Общо Застраховане. Сред управляващите ЦКБ остават представителите на Централния кооперативен съюз Панчо Иванов и Александър Воденичаров, както и тримата изпълнителни директори Тенчо Тенев, Юли Попов и Георги Константинов.


Очаква се в сряда (28 юни) съветът на директорите на ЦКБ да избере един от тримата за главен изпълнителен директор. Акционери на ЦКБ коментират, че на този пост може да бъде избран Георги Константинов, който се ползвал с подкрепата на председателя на Икономическата комисия в парламента Никола Николов.


С много по-големи шансове за поста главен изпълнителен директор е и Тенчо Тенев, който има тесни контакти с финансовия министър Муравей Радев и е в добри релации със земеделския му колега Венцислав Върбанов. Именно при Тенев банката разви земеделското кредитиране и вече предоставя средносрочни заеми за закупуване на германски комбайни.


Печалбата на ЦКБ за миналата година е скромна - 503 хил. лв., която акционерите решиха да заделят във фонд Резервен. Според Тенчо Тенев този финансов резултат се обяснява с огромните разходи за провизии, които ЦКБ е трябвало да задели през 1999 г., за да покрие проблеми кредити и предстоящи задължения.


Общият размер на натрупаните през изминалите години минуси възлизаше на 29 млн. лв., чието покриване трябваше да уредим, коментира Тенчо Тенев.


ЦКБ е провизирала с 4.74 млн. лв. заема, който е предоставила през 1998 г. на Варненска корабостроителница. Окончателно са уредени и взаимоотношенията с Блонд Инвестмънт Корпорейшън и Ледбрук Гроув Лимитид на Майкъл Чорни. Те претендираха, че кредитната институция им дължи 10 млн. щ. долара. Но с намесата на правителството банката и кредиторите й се договориха дългът да бъде намален до 5 млн. щ. долара и да бъде погасен от 1999 до 2007 година. По това задължение ЦКБ е заделила 3.91 млн. лв., като през следващите седем години ще трябва да отделя по 1 млн. лв., за да го допровизира. През изминалата година банката е изплатила и 51 млн. лв. на вложителите на фалиралата БАЛКАНБАНК, чиито депозити бяха прехвърлени в ЦКБ в края на 1996 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във