Банкеръ Daily

Общество и политика

Донев и Шуица обсъдиха демографските предизвикателства

Възможностите за преодоляване на демографските предизвикателства пред България и Европейския съюз чрез създаването на по-добри условия за живот в малките населени места и осигуряване на качествени грижи и услуги за децата и възрастните хора бяха обсъдени между вицепремиера и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев и заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) по въпросите на демокрацията и демографията Дубравка Шуица по време на днешната им среща в Министерския съвет.

Осигуряването на достъпни, висококачествени и устойчиви услуги за дългосрочна грижа е сред водещите приоритети на правителството, каза Гълъб Донев. Той подчерта, че служебният кабинет работи активно за изпълнението на инициативата на ЕК - Европейска гаранция за детето, която има за цел да осигури безплатно образование, здравеопазване и грижи в ранна възраст за нуждаещите се деца.

Във фокуса ни са и мерките за преодоляване на регионалните дисбаланси и обезлюдяването на малките населени места чрез изграждане на транспортна свързаност и достъп до социални, здравни и образователни услуги за населението в тези региони. Реализирането на различни проекти в тази посока допринасят за повишаване качеството на живот в тях и дават по-добър шанс за тяхното развитие, добави Гълъб Донев.

Вицепремиерът посочи, че на 15 октомври България ще внесе националния План за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия и подчерта, че с изпълнението на заложените в него проекти в социалната сфера ще се реформира грижата за възрастните хора чрез изграждане на нови социални услуги, които предоставят качествена и съобразена с индивидуалните потребности на хората грижа в близка до семейната среда.

Дубравка Шуица приветства готовността на правителството и изрази надежда, че планът ще бъде одобрен от Европейската комисия в рамките на 1-2 месеца. Тя посочи дългосрочната стратегия на ЕК за селските райони и обезпечаването им с интернет свързаност сред най-важните условия за  повишаване на качеството на живот и преодоляване на тяхното обезлюдяване.

Човекът трябва да бъде поставен в центъра на всички политики. Трябва да намерим баланса между развитието на изкуствения интелект и високотехнологичните производства и техният принос за създаването на качествена социална система, за да може хората да имат по-добър живот в родните си места, каза в заключение вицепремиерът Гълъб Донев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във