Банкеръ Weekly

Общество и политика

Дондуков, щата Колорадо

Както знаем, новогодишният концерт в центъра на София по правило е тъп, освен ако не дойде Горан Брегович. Но последното шоу на площад Александър I беше направо невъзможно. Малко по на Изток един човек направо ни ошашави в полунощ. На празничната трапеза президентът Росен Плевнелиев сервира такова обръщение, че замръзнахме с чашата шампанско в ръка. Носят се слухове за светкавично изтрезнели хора и дори за пълни въздържатели, които хващали бас, че им поднасят скеч.


Долнопробен гаф или висша политика - изберете сами. Президентската администрация има опит в тези неща. През лятото на миналата година сайтът на институцията ни зарадва с Национална стратегия за интегриране на ромите, публикувана на файл с наименование NationalStrategyIntegrateMangali.pdf. После Mangali бeше заменено с несъществуващата дума Roms.


Плевнелиев седнал като Обама сред тежките мебели в овалния кабинет, който се оказа читалня в Народната библиотека, изрецитира новогодишното си слово пред нацията. И докато споменаваше неповторимата българска природа, вместо Пампорово, Родопите, на екрана цъфна Аспен, Колорадо. Като илюстрация на президентската мъдрост, че нашите доходи зависят най-много от това, което произвеждаме, се появи кадър от фондовата борса в Ню Йорк.


На третия ден след веселбата беше открит виновникът - служителка на Балкантурист, от чийто сайт бил дръпнат кадърът от Скалистите планини. Жената подменила географията по метода копи пейст и вече е уволнена. Шефката на туроператора Нели Сандалска увери, че не е давала разрешение за подобен трансфер и никой не я е питал. Не било редно, но и нямало виновни. Пък и българите знаели все пак, че Пампорово не е в Скалистите планини.


Какво се крие зад копването и пействането на анонимната служителка. От БНТ, която продуцира шоуто Плевнелиев, твърдят, че при изготвянето на клипа подборът на снимковия материал е извършен съвместно от екипите на телевизията и пресцентъра на президентството. Използвани са кадри от фонда на БНТ, снимки от интернет сайта на администрацията на президента и снимки от свободни от авторски права български туристически сайтове, избрани след съгласуване с Дирекция Връзки с обществеността на президентството. Представяте ли си колко хора са работили, оглеждали, съгласували, уточнявали, одобрявали т.нар. клип. Да е една грешка - иди-дойди. Ама да събереш в няколко минути най-скъпия американски курорт, най-мощната фондова борса в най-големия американски град и кабинет като този на американския президент, едва ли е случайно.


Че Плевнелиев си представя себе си в американския пейзаж, съмнение няма. Натам го тегли човекът, нищо че като бивш комсомолски секретар би трябвало да отдаде дължимото на Урал (та Жерар Депардийо стана руснак заради баща комунист!), а като представител на германския бизнес - да си пада по баварските Алпи. Помните ли посещението му в САЩ преди половин година? Тогава не изкачи Скалистите планини, но се гмурна в Силициевата долина ръка за ръка с Бил Гейтс, за да развива високите технологии. Плевнелиев пък му предложи услугите на феодалните старци от БАН и български ваксини, за които самите българи изобщо не са чували. За жителите на Сиатъл пък нашата делегация се оказа атракция - улиците по пътя на дългия конвой бяха затворени, а жителите махаха и снимаха триумфа на българския държавен глава.


При тези факти как да не скастриш вътрешния министър Цветан Цветанов за изпуснатата реплика: Кажете ми какво зависи от президента?. Зависи, Цветанов, зависи! Кой друг може да направи обръщение към българския народ в американско амплоа, без да каже нищо съществено за българските проблеми. Наводненията, земетресенията и терористичният атентат в Бургас ни направили по-силни и по-сплотени като народ. Светът бил в криза вече пета година, но не трябвало да чакаме тя да свърши, а да запретнем ръкави и да си подредим държавата и собствения живот. Защото, макар и в криза, светът се развивал и не ни чакал. При това подреждането и догонването трябвало да стане заедно и със съвместни усилия - милионери и бедняци, разбойници и жертви, крадци и ограбени! Така сме щели да заживеем достойно в една уютна и модерна България и да добием самочувствието на европейци, макар и в една от най-старите държави в Европа.


Да чуем и реакцията на президента, дошла на петия ден от новата година. Хиляди(?!) се обадили, пратили писма и съобщения, че обръщението приковало вниманието им, а Светлана от Бургас дори ми написа в свое писмо: Който има очи - да вижда, който има уши - да слуша! Следва уточнение, че президентът не отговаря за техническата реализация и визуализацията на обръщението. Правела се проверка в президентството и е възможно да има наказани служители.


Плевнелиев плаче за съпоставка с Тодор Живков. Вярно - новогодишното Уважаеми другарки и другари! стана Скъпи сънародници! И опаковките различни - преоблякоха българо-съветската дружба в червено-белите раета на Чичо Сам. И двамата обаче са представители на стила: врели-некипели. Хем се смееш, хем те е яд, че те лъжат, хем ти е криво, че го правят в качеството си на държавен глава. На Живков обаче му беше по-лесно да те преметне, че социализмът е на една ръка разстояние, защото на масите имаше повече храна, отколкото компютри. А Плевнелиев явно е почитател на Анди Уорхол, чиито празни бутилки кока-кола сложиха началото на поп арта. С подобен артистизъм след година може да го гледаме в скафандър, а кадрите зад него да са от космически кораб и планета, която предлага да покорим със запретнати ръкави, съвместно и с общи усилия.


Но да се има предвид, че ако се наложи да слезем на Земята, на Плевнелиев не може да се разчита.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във