Банкеръ Weekly

Общество и политика

Дончева остава генерал без армия

Партията на Татяна Дончева "Движение 21" заприлича на земетръсна зона - мине се не мине време и следва трус. В края на януари заместник-председателят на формацията, който е и общински съветник в София, Симеон Славчев подаде оставка и напусна, като изтъкна, че е несъгласен с едноличните решения на Дончева.

В средата на февруари пък друг член на ръководството хвърли оставка и също напусна партията - общинската съветничка в Благоевград и областен координатор на "Движение 21" Албина Анева. Като мотив тя също посочва несъгласието си с начина на взимане на решения и с факта, че Татяна Дончева не се съобразява с колективните органи и мнението на членовете на партията. С Анева си отива и цялата областна структура на партията в Благоевград. Така че за няма и месец двете най-големи организации на "Движение 21" - софийската и благоевградската, почти се разпаднаха.

Това обаче не попречи на лидерката, обявена за авторитарна, да подпише коалиционно споразумение за общо явяване на изборите с новоизбрания председател на АБВ Константин Проданов. Още на конгреса, на който оглави формацията в средата на януари, той направи впечатление с крайно левите си възгледи по много от социално-икономическите и политическите въпроси.

Наблюдатели на политическите процеси обаче твърдят, че в цялата партия на Татяна Дончева има сериозно напрежение поради едноличните й решения и нямало да е изненада, ако в следващите дни напуснат и други структури и членове на ръководството. Но ако нещата продължат по този начин, Дончева рискува до деня на изборите да остане без партия, а самата тя просто да намери топло местенце в листите на АБВ. Дали тази несиметрична лява коалиция ще успее да премине 4-процентовата бариера е въпрос с почти предизвестен отговор.

Във вторник (14 февруари) обаче новата лява коалиция реши да се състезава с БСП по идеи за справяне с безработицата. АБВ и "Движение 21" "надцакаха" предложения от социалистите фонд "Индустрия" от 500 млн. лв., които държавата да инвестира в производствени предприятия в райони с висока безработица. Формациите на Проданов и Дончева обявиха подобна идея - за Национален инвестиционен фонд с ресурс от около 1 млрд. лв., който ще бъде предназначен за инвестиции в райони с високотехнологични производства със силен експортен потенциал.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във