Банкеръ Daily

Общество и политика

Дончева: Не разследваме нищо у нас, хора се притискат с клюки

"Ние не разследваме нищо в нашата държава, ние събираме клюки, за да притискаме хора." Така коментира ситуацията с подслушванията лидерът на "Движение 21" и член на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" Татяна Дончева.

Според нея начинът, по който служебния вътрешен министър Бойко Рашков е оповестил анонимните източници е добър подход като метод на разследване. "Подслушванията са извършвани от различни институции на МВР и на ДАНС и когато вие зададете въпрос само на ръководството, което е поръчвало тези неща, то може да ви отговори, че никога не е употребявало специални разузнавателни средства", каза Дончева пред БНТ.

Тя припомни, че при провеждането на протести и противодействието им винаги е имало изгорени полицейски началници. По думите ѝ е много важно да се разбере кои действия са приемливи, независимо кой е на власт.

Дончева счита за важно да се започне сериозна проверка на "частните подслушвателници", защото такива има и е известно кой ги контролира: "Това, което трябва да се направи, е ефективен граждански контрол - нормално и истинско бюро за подслушванията."

Лидерът на "Движение 21" коментира и как оценява работата на служебното правителство. "Първите действия на служебния кабинет издават воля и решимост да се започне разграждането на модела, установен у нас в продължение на 12-15 години."

По думите на Татяна Дончева не всички всички назначения, направени от държавния глава Румен Радев, са точни и правилни и те могат да костват втория му мандат. Но в общи линии посоката е вярна. Според нея някои от грешните назначения са тези на съветника на президента, шефа на НСО, съветника на мин.-председателя по въпросите за сигурността Георги Великов и назначаването на нов председател на ДАНС: "Когато става дума за назначаване на шеф на разузнаване и контраразузнаване това може да коства втория ти мандат, може да коства правителството и може да заложи всички нас - т.нар. партии на промяната на точката на дузпата в много неподходящ момент."

Facebook logo
Бъдете с нас и във