Банкеръ Daily

Общество и политика

Дончев за къщите за гости: Гнусно е в очите на обикновения гражданин

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че има  доверие в антикорупционната комисия (КПКОНПИ) като българска служба, избрана по регламентирания от закона ред. "Скоро ще имаме яснота дали някой от замесените в скандалите е виновен", прогнозира той в телевизионен ефир.

По отношение казуса с къщите за гости, построени с европейски средства, а използвани като частни вили, Дончев коментира, че това е гнусна практика и се събира финансова корекция от нарушителите.

”Представете си колко е гнусно в очите на един обикновен гражданин, някой на отговорна позиция да вземе публично финансиране, да си направи една китна къща и да живее вътре. Това е ужасно. Ние се проверяваме отвътре, има стотици случаи, в които сме реагирали, без да се получава публична сензация. Това, че понякога реагираме постфактум, не променя нещата”, добави Дончев.

Вицепремиерът допълни, че за предишния програмен период се налагат финансови корекции, които възлизат на много повече от 11 милиона лева - сумата, която нарушителите с къщи за гости трябва да изплатят на държавата.

Във връзка с критиката на президента Радев за корупцията в страната Дончев изрази позиция, че държавният глава е активизиран за изборите. "Хубаво звучи, особено в предизборна обстановка, но не е хубаво представител на държавата да говори по този начин", поясни той.

Президентът заяви, че "Апартаментгейт" е само началото на вододела. "Време е политиците да се заровят в задграничните офшорни сметки вместо в кошчетата за боклук в търсене на контрабандни цигари", призова Радев.

Вицепремиерът се съгласи, че всеки публичен скандал с ключова фигура има пречистваща функция. "Това дава шанс на цялата правораздавателна система да си свърши работата", каза Дончев. Той обаче смята, че българските служби се ровят навсякъде, търсейки престъпления, нарушения и злоупотреби, а реалната корупция няма как да се измери, а само усещането за нея.

Facebook logo
Бъдете с нас и във