Банкеръ Daily

Общество и политика

Дончев призна, че някои от ГЕРБ са се самозабравили

Все още няма избрани членове на етичната комисия на ГЕРБ, но се водят разговори и има кой да приема сигналите за нередности. Това посочи вицепремиерът Томислав Дончев.

"ГЕРБ има почти 100 000 членове, поне 200 от тях са кметове. Ние трябва да имаме механизми за контрол, които да отговарят на очакванията на хората". Така Дончев аргументира необходимостта от създаването на етичната комисия в управляващата партия, уточнявайки, че все пак това не е разследващ орган.

Сигналите досега били повече от 10 срещу кметове от ГЕРБ от цялата страна. Щели да се приемат и анонимни сигнали. Трудността особено в предизборна ситуация била да се отделят местните интриги от действителните случаи. Членовете на етичната комисия ще се избират от Изпълнителната комисия. Те ще са между 3 и 5 души и имената им ще да станат ясни до края на месеца.

"Не е незаконно да носите хубав костюм или да карате хубава кола, въпросът е това да отговаря на доходите", посочи вицепремиерът във връзка със съмненията за корупция, но се съгласи, че в ГЕРБ имало самозабравили се хора, които заемат високи държавни длъжности. Според него хората са "слаби" и издигнали се до властова позиция, много от тях се изкушават да черпят от облагите на властта.

По повод сигнала на Яне Янев срещу кмета на Сандански, който също е от ГЕРБ, Дончев каза, че нещата изглеждали смущаващи, но още се проверявали и вероятно другата седмица ще има решение.

По думите му след като Цветан Цветанов вече не е част от Борисовата формация, трябвало да се вземат организационни мерки, за да няма дефицити в работата на партията.

За отмяната на машинното гласуване Дончев обясни, че според ЦИК при 6000 машини има риск за вота на местните избори и няма отговорен държавник, който да не отчете това. Второто, с което трябвало да се съобразят, е че нямало държава в Европейския съюз, която да използва изцяло машинния вот. Ако България вземе решение да е единствената страна, в която да се гласува изцяло машинно, тя трябва да си произведе устройствата.  Проблемът е наемането на машините в последния момент, което било огромен риск, обобщи вицепремиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във