Банкеръ Daily

Д-р Георги Миндов:

Домашното COVID тестване е грешка, някои болни се укриват

"Допусна се една грешка в управлението на кризата с коронавируса, а именно – пуснаха се тестове за домашна употреба. Много хора си правят тестове, те излизат положителни и хората се укриват. Някои се самоизолират, а други ходят на работа и разнасят заразата." Това заяви д-р Георги Миндов, председател на Националното сдружение на софийските общопрактикуващи лекари.

Според него подобно нещо не е трябвало да се случва и всеки тест е трябвало да се прави в лечебно заведение, което да пуска бързо известие, контактните хора да се издирват и да бъдат изолирани. "Не може под никаква форма тестове да бъдат за домашна употреба, при положение че трябва да се наложи карантина", категоричен е Миндов. "Заради домашното тестуване губим контрола и не можем да хванем всички болни", допълни той.

По повод изборите лекарят посочи, че нещото, което го е притеснило, е било дългото чакане на хората от секционните избирателни комисии в автобусите преди да предадат изборните си книжа: "В малко затворено пространство един да има с инкубационен период или да е безсимптомен носител, бъдете сигурни, че тези хора ще бъдат заразени. До края на седмицата дано да не се разболеят."

На въпрос ще бъде ли поискана такса от личния лекар за издаването на сертификат за ваксинация той обясни: "Ако лечебното заведение е обявило това в ценоразпис и има такава формирана цена, вие ще заплатите таксата, ще ви бъде издаден касов бон, ние ще платим данъците. Редно е всеки център, който прави ваксинацията, той да издава безплатно сертификата. Това е административна услуга, ние работа на друг няма да вършим. Който взима финансирането, той да си свърши работата."

Facebook logo
Бъдете с нас и във