Банкеръ Daily

Общество и политика

Докога Караянчева ще крие депутатите от журналистически въпроси?

Парламентарните журналисти продължават упорито да искат свободен достъп до новата сграда на Народното събрание. Над 200 представители на гилдията положиха подписите си в петиция до председателката на парламента Цвета Караянчева. 

Проблемът дойде, след като депутатите се преместиха в свежо ремонтираната сграда на бившия партиен дом. Тогава се оказа, че журналистите са лишени от достъп до общите помещения в сградата и на практика свободните разговори с народните избраници са невъзможни. Единствената възможност за журналистите да отправят въпроси към депутатите реално е при нарочна пресконференция, и то само при положение, че самата политическа сила е пожелала да свика брифинг. Което във времена на здравна, икономическа и политическа криза си е откровена цензура, макар и вече 10 дни Караянчева да не може да го осъзнае.

С проблема вече са запознати президентът Румен Радев, омбудсманът, както и председателите на партии. 

"В момента журналистите нямаме достъп до депутатите, което е в ущърб на гражданите, защото журналистите, които сме призвани да задаваме въпросите на обществото  не можем да го правим. Това може да се осъществява само със съдействието и добрата воля и благосклоността на пиара на партията, което е изключително неблагонадежно и ни възпрепятства да бъдем обективни, точни и да работим в интерес на гражданите", заявява вносителят на петицията.

Че не сме една от технологично напредналите страни, се вижда чрез "изолатора", отреден за представителите на медии, след като имаше оплаквания, че телевизорите, през които те наблюдават пленарното заседание, често прекъсват, сменят си цветовете и звукът спира.

"Наред с множеството технически проблеми, все още няма отговор КОЙ и защо отряза достъпа на журналистите до народните избранници и КОЙ нареди връзката с депутат да се осъществява чрез PR на партията, който удобно може да го скрие или да реши, от негово име, че сега не е удобно да отговаря на въпроси? "Мислите, че по този начин ще ни запушите устата и ще закриете очите ни, напротив... така още повече амбицирате истинските журналисти да разкриват нередностите и да търсят отговорност от извършителите им", се казва в текста на втората такава подписка в рамките на десетина дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във