Банкеръ Daily

Общество и политика

Докладът за върховенство на закона в България ще бъде представен на 23 септември

Европейската комисия ще представи на 23 септември първите доклади за върховенството на закона във всяка от държавите в Европейския съюз.

Това съобщи зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Тя посочи, че еврокомисията наблюдава събитията в България и отбеляза, че мирните демонстрации са основно право във всяка демократична държава.

Вера Йоурова съобщи, че комисията препоръчва България да се обърне отново към Венецианската комисия към Съвета на Европа в подготовката на законодателните промени, свързани с отчетността на главния прокурор. "Промените в законодателството трябва да се основават на широко обществено съгласие. Измененията в конституцията трябва да имат широка подкрепа", заяви тя.

Първите доклади по новия механизъм за върховенството на закона в Европейския съюз ще обхваща всички страни членки и ще замести мониторинга върху отделни държави, какъвто беше случаят с България и Румъния. Той ще обхваща въпроси, свързани с борбата с корупцията, свободата на медиите и плурализма и междуинстиционалните баланси.

В края на месец юни еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндeрс уточни, че се предвижда докладите да бъдат обвързани с достъпа до средства от бюджета на ЕС. Той поясни, че ЕК ще предложи при установяване на недостатъци по отношение на върховенство на закона да се спират или ограничават средствата, отпускани на държавите от ЕС от общия бюджет.

"За да се контролира използването на средствата от еврофондовете и да се защити финансовият интерес на ЕС срещу корупция и измами, във всяка страна членка ни е необходима независима съдебна система и ефективни разследващи институции", подчерта Рейндерс и добави: "Ако функционирането им е заплашено поради дефицит на върховенството на закона, ЕС ще има правомощията да замрази, намали или ограничи европейските фондове пропорционално. При такъв общ дефицит на върховенство на закона, който рискува да засегне европейския бюджет, е наложително да се действа бързо, за да се защитят финансовите интереси на Общността".

Facebook logo
Бъдете с нас и във