Банкеръ Daily

Общество и политика

Докладът за националната сигурност бе одобрен

Парламентът одобри доклада за състоянието на националната сигурност на България за 2018 г. "За" доклада гласуваха 97 народни представители,"против" - 47, а 10 се въздържаха.

Според разпоредбите на Закона за държавна агенция "Национална сигурност" председателят на агенцията представя на Министерския съвет ежегодно до 31 март годишен доклад за дейността си, а кабинетът от своя страна да го внася в Народното събрание. Докладът засяга първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз, миграционните въпроси, борбата с тероризма, корупцията, контрабандата и престъпността.

Най-често корупционни престъпления през 2018 година са хващани при обществените поръчки и сред общинските чиновници, които отговарят за процедурите в строителството. Освен това, отличници по корупционни практики били в НАП и митничарите. Това гласи Годишният доклад за състоянието на националната сигурност през 2018 г., приет от парламента и внесен от Министерския съвет.

Изрично е подчертано, че има напредък и "повишена прозрачност" при обществените поръчки, но корупционният риск в сферата си остава висок. Не оставали незасегнати дори и малките обществени поръчки, които не били толкова атрактивни за кражби. Според друго заключение с публичните търгове в България се създава грешен икономически модел и се пречи на реалната конкуренция, която е основата на истинската пазарна икономика.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов и бивш заместник-министър на вътрешните работи определи доклада като реалистичен. Георги Кръстев, секретар на съвета по сигурността на Министерския съвет също защити доклада. "Няма никакъв нюанс, стремеж за скриване на всякакъв проблем в нашата страна, подчерта той. 

Социалистите от своя страна изразиха мнение, че в доклада пропуски по важни теми  и същевременно ненужни подробности. "Качеството на един доклад се определя не от неговата обширност, а с акцентите и политиките, които извежда. В този доклад няма такива. Той е небалансиран, защото в него има теми, по които има ненужни детайли, а най-общи констатации по теми, които имат пряко отношение към националната сигурност”. Това каза зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Според зам. председателят на социалната комисия в парламента Георги Гьоков липсват констатации и политики за социалните баланси и социалната политика. По думите му липсва и стратегия за намаляване на риска от разширяване на маргинализиращите групи, към които се присъединяват все повече представители на средната класа: млади хора, самотни майки, възрастни хора, наркозависими, работещи в сивата икономика, хора с увреждания, “енергийно” бедни, хора които са във фактически личен фалит. 

"Управляващите твърдят в доклада, че сме добре по отношение на националната сигурност. В него обаче няма оценка, а изводите, които се правят, са в противоположност на изводите на това същото правителство от април месец в документа "Социално-икономическо развитие на България в периода 2007-2017“, заяви депутатът Таско Ерменков. Той обясни, че през април са направени констатации за неблагоприятно развитие на образование, демографска криза, здравеопазване, цифровизация, икономика, туризъм, селско стопанство и др. Ерменков заяви, че в доклада сега всичко това е замазано. 

"Докладът признава, че има огромна корупция в държавни и общински институции“, обясни зам.-шефът на антикорупционната комисия Кристина Сидорова. Тя подчерта, че въпреки това няма никакви мерки за справяне с нея. По думите й неглижирането на този проблем ще доведе до задълбочаването му и руши националната сигурност. Сидорова обясни, че в доклада няма и дума за работата на КПКОНПИ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във