Банкеръ Daily

Общество и политика

Докладът на ЕК за България няма да е добър, предупреди Кунева

"Ненамеса на партиите в съда, избиране на независими магистрати и отчетност са трите стълба, върху които трябва да стъпи промяната в правораздаването". Това коментира пред Нова телевизия вицепремиерът по европейска политика и институционални въпроси Меглена Кунева. 

Ако не направим системата такава, че тя да избира правилните хора и не изпълнителната власт да влезе и да разпусне ВСС, няма да имаме качествено различно отношение. Точно този ВСС трябва да понесе отговорността за това, което не се случва в съдебната система, подчерта Кунева. 

Тя предупреди, че следващия доклад на Европейската комисия за България няма да бъде особено позитивен. Кунева направи сравнение с Румъния, която отбелязва значителен напредък и припомни, че последния доклад за страната беше по-добър от нашия. Според Кунева, заради забавянето в реформите България и Румъния ще бъдат разделени, а северната ни съседка още догодина ще влезе в чакалнята на Шенген.

"Правителството трябва да заработи, каза още Кунева. Премиерът е този, който носи отговорността на правителството. Бюджетът ще бъде разглеждан много внимателно. Коалиционната политика трябва да бъде култивирана", посочи тя.

"Мадам Йес е много несправедливо и това бе прякор на бившата преговаряща от Полша с ЕС и противниците на влизането на страната ни в ЕС бяха ми сложиха този етикет", каза вицепремиерът във връзка с намек на водещия. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във