Банкеръ Daily

Общество и политика

Докладът на ДАНС за 14 сделки на прехода вече е в прокуратурата

Прокуратурата е получила доклада на ДАНС за 14 от най-големите приватизационни сделки от периода на прехода. Това това обяви в Пещера главният прокурор Иван Гешев.

"Като се започне с "Кремиковци", получен е докладът. В момента той е разпределен на съответните наблюдаващи прокурори във Върховната касационна прокуратура, за да може да се извърши наказателноправен анализ и да се прецени дали са налице основания за ангажиране на наказателна отговорност. Това е по една линия. Втората линия на проверка е по направлението "Граждански съдебен надзор" във ВКП. Трябва да е ясно, че за нищожните сделки няма давност. Мисля, че до 2-3 седмици ще оповестим резултата от този наказателноправен анализ", посочи Гешев.

През февруари обвинител номер едно възложи на ДАНС извършването на пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол, осъществяван от държавата. Проверката трябва да обхване всички приватизационни сделки, извършването на плащания по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор.

Главният прокурор препоръча на всеки да прочете показанията на обвиняемия Васил Богданов по делото "Боклукгейт", за да се разбере как е направен опит да се унищожи природата ни.

Гешев беше в Пещера по повод акция срещу битовата престъпност. Такива акции се провеждат в още 24 населени места в страната. В Пещера са задържани 10 души за незаконно притежание на наркотици, оръжие и антики. 

Главният прокурор прогнозира сериозен спад на битовата престъпност до края на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във