Банкеръ Daily

Общество и политика

Доклад анализира разликите в размера на пенсиите между мъже и жени

Изравняването на възрастта за пенсиониране между мъжете и жените ще намали разликата в размера на пенсиите. Това се посочва в Доклад за равнопоставеността на мъжете и жените през 2021 ва година, изготвен от социалното министерство.

Все още е трайна тенденцията у нас жените да получават по-ниски заплати, съответно по-ниски пенсии от мъжете, сочат данните в доклада.

През миналата година средната пенсия за стаж и възраст за мъжете е 546 лева. Жените са получавали 157 лева по-малко или само 389, но с плавното ежегодно повишаване на възрастта за пенсия до 65 години и изравняването ѝ за двата пола, което е планирано да е факт през 2037 година, част от тази разлика ще бъде стопена.

В доклада се посочва, че причините за разликата в заплащането мъже-жени се обуславя от свързани комплексни причини: пряка дискриминация, подценяване труда на жените, сегрегация на пазара на труда, традиционни стереотипи.

И данните за безработицата у нас сочат, че съотношението мъже-жени през 2021 година е 43 към 57 процента.

В аналитичния доклад е посочено още, че във всички страни на Европейския съюз участието на жените на трудовия пазар е по-слабо от това на мъжете.

Жените работят по-малко часове, в по-ниско платени сектори, заемат по-ниски длъжности, което води до сегашните значителни разлики в заплащане и доходи.

Тези различия до известна степен се дължат и на дълбоко вкоренени традиционни роли на половете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във