Банкеръ Daily

Проф. Николай Денков:

Докато съм министър, задължителна ваксинация в училище няма да има

Задължителна ваксинация на учителите срещу коронавируса няма да бъде въвеждана, заяви министърът на образованието Николай Денков.

"Много пъти съм казвал, пак го казвам, докато аз съм министър, заповед за задължителна ваксинация на учителите и на непедагогическия състав в училище няма да има", подчерта той.

Според министър Денков, ако Министерството на здравеопазването реши да въведе изискване за зелен Covid сертификат в образованието, ще бъде необходим поне един месец гратисен период.

"Не, няма начин да го въведем за нашата система с гратисен период по-малко от един месец, за да може учителите да решат ще се ваксинират ли, или няма да се ваксинират, директорите да видят как ще организират обучението, ако ще е онлайн", коментира просветният министър.

Същевременно стана ясно, че здравните власти у нас обмислят изискването на зелен COVID сертификат да обхване и тези служители на държавните и общинските администрации, които обслужват граждани. 

А учениците от 1-ви до 4-ти клас, които в момента учат онлайн, трябва да бъдат върнати в училищата най-късно до 2 седмици, коментираха пред БНР училищни директори.

Според Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119 училище в София, учениците до 4 клас включително не бива да остават в онлайн среда повече от 14 дни, защото пропуските при тях са трудни за наваксване. „И съвсем уверено - водят до огромни кризи в тяхната образователна подготовка“, допълни той.

Ако COVID ситуацията остане критична, за останалите ученици единственото правилно решение е ротацията на локално ниво, смята директорът.

„Тази ротация трябва да бъде не повече от 5 учебни дни в рамките на месеца за даден випуск, за да няма пропуски и за другите ученици“, обясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във