Банкеръ Daily

Илиян Василев:

Докато плюете Кирил и Асен, Борисов, Доган и Гешев са на завет

По-добре ли е партията на Кирил Петков  и Асен Василев  да се яви самостоятелно, отколкото в предизборна коалиция?, пита анализаторът.

Законите на политическата джунгла у нас са неумолими. Колчем се появи нов субект и другите се нахвърлят върху него. Ако забелязвате никой не говори нито за Борисов, нито за Пеевски. Импонира ми позицията на Христо Иванов - да не критикува, а да предлага. И да приемат и да откажат той остава с декларираната си добронамереност и ще ограничи риска за своята партия от миграция на вота, написа анализаторът Илиян Василев на страницата си във Фейсбук. 

"Да отговорим на няколко въпроса за да рационализираме поведението си.

По-добре ли е партията на Кирил Петков  и Асен Василев  да се яви самостоятелно, отколкото в предизборна коалиция? Отговорът е в две части - да, защото ще прибере периферия, която до този момент не спечелена от партиите на протеста, или разочаровани, които няма да отидат да гласуват (основно от ИТН) и не, защото ще вземе и периферия от другите партии на протеста.

Тук сметката е ясна - дали ползата (за каузата на управлението срещу Борисов) е по-голяма от "вредата". Не мисля, че има разумен човек, който да не се надява че ползата ще бъде по-голяма. Тук и критиките срещу новата партия не непременно и пречат.

Единственият ни ориентир са тези 121 плюс гласа. Още преди време бях казал, че предизборна коалиция ще консолидира протестния вот, като го направи управленски и така ще вземе и от ГЕРБ - там има доста голям дял на "слънчогледен" вот - с властта.

Другият предмет на критика е несъстоятелен - това че ще ползват други малки партии - новите нямат никаква друга алтернатива.

Третият въпрос е как да се съчетае енергията на промяната - възможно е само едно - предизоборно споразумение за съвместно управление с ДБ и ИБГНИ. Не съм сигурен за ИТН.

Това което ме притеснява, че отива много енергия във взаимни нападки, а Борисов, Доган, Пеевски и Гешев са си на завет. ГЕРБ и ДПС също.

Предизборно споразумение за съвместно управление след изборите ще потуши тази самоубийствена страст.

Единственият начин "периферията" и неопределилите се да подадат гласовете за следизборната коалиция по отделните партии без катаклизми помежду им е избирателите да бъдат убедени, че протестните партии могат да мелят брашно заедно. Защото атаките помежду им неминуемно ще прераснат в лична неприязън и след два провалени избора хората отново ще си кажат - тези пак няма да направят нищо.

Така че намалете децибелите. Ако не можете да запазите симпатиите на своите избиратели то основната причина е във вас, не в околната среда и конкуренцията. Избирателите не са крепостни. Конкуренцията е здравословна.

Да, и за мен аналогиите между НДСВ и К и А са повече от една, но този път няма вероятност новата партия да стане първа сила. Могат да имат претенции за 30 процента, но те са несериозни.

Забележете, повечето нападки към К и А идват от медии и политици на задкулисието и е странно как им пригласят и хора от протеста?", написа Василев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във