Банкеръ Daily

Социалният министър - Деница Сачева:

Докато много други хора се опитват да разиграват театрални сцени, ние трябва да вършим работа

И днес напрежение и спорове в парламентарната зала не липсваха. Социалистите скандираха "Мишки" преди представянето на новите антикризисни мерки на правителството от социалния министър Деница Сачева, и министрите на икономиката и здравеопазването Лъчезар Борисов и Костадин Ангелов.

Сачева припомни от парламентарната трибуна, че новите социално-икономически са в общ размер на 1,162 млрд. лева и са с източник националния бюджет. С тях от 1 август ще се увеличат с 30% и средствата за заплати на служителите в министерството, натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последиците от нея.

До 2 млн. пенсионери ще достигнат около 320 млн. лв. От август до октомври те ще получават по 50 лв. допълнително. Личните асистенти ще са гарантирани за майките на деца с увреждания със 122 млн. лв. За заплати в социалната сфера са предвидени 275 млн. лв. От тях 155 млн. са насочени към сектор "Здравеопазване" - основната част отива към бюджета на НЗОК и оттам към заплатите на медицинските специалисти. Повече пари ще има и за социалните домове.

"Докато много други хора наистина се опитват да разиграват театрални сцени, ние трябва да вършим работа. Всеки ден работим с граждани, които имат реални проблеми, и нашият фокус е да намерим решение – да получат храна, заплати, работа, да има перспектива", категорично заяви социалният министър. 

Сачева увери, че това, което е обявено, достатъчно ясно показва холистичния подход на министерството на труда и социалната политика. "Мислим както за хората с увреждания, така и за бездомните, и за безработните, и за тези, които искат да запазят заетостта си”, защити министърът себе си и кабинета.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във