Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДОЙДЕ ДЕНЯТ ЗА ГОЛЯМОТО ПРЕБРОЯВАНЕ

Слухът за удължаване на срока за лицензиране на досега работилите застрахователни дружества се разпространи светкавично в застрахователните средите миналата сряда. Това даде на някои от тях повод за надежда, че ще съумеят да се вместят в суровите изисквания на закона. Но не би. Надеждата се изпари с изтичането на последния парламентарен работен ден миналата седмица.


Преди две седмици застрахователната асоциация направи постъпки за среща с министъра на финансите Муравей Радев, която така и не се състоя. Тогава бе задвижен план 2: директна атака срещу застрахователния закон в парламента. Миналата сряда двамата депутати от ПГДЛ - Руси Статков и Стефан Стоилов, решиха да направят актив с едно благородно, но предварително обречено на провал предложение за удължаване на срока за лицензиране до 31 май. Естествено този ход не мина. В него нямаше смисъл, защото беше несериозно да се смята, че едно предложение за промяна в закон може само за три дни да мине през комисиите и да бъде гласувано два пъти в пленарната зала. Може би вместо закъснели дебати е по-добре да се помисли и направи необходимото, та да приключат веднъж завинаги нескончаемите ремонти в застрахователния закон. Защото вече се говори, че предстои поредната му корекция, но никой не си направи труда да поиска гласуването й, преди да бъдат лицензирани застрахователите. Затова те отново ще трябва да играят на сляпа баба с правилата, по които трябва да работят.


След два дни ще стане ясно кои са се престрашили да останат на застрахователния пазар и кои се оттеглят.


Дружествата останаха верни на балканския нрав и оставиха работата за последния момент. До петък само три дружества - Орел, Феникс и Европа подадоха документите си за получаването на общозастрахователен лиценз. Взаимозастрахователна кооперация Медик-център, Живот инс, ЖСК Феникс и ЗПК Гранит също декларираха желанието си да останат на пазара, като развиват животозастрахователна дейност. Разрешение да притежават повече от 5% от акциите на застрахователната компания, в които са акционери, са поискали 52 физически и юридически лица. Аполо и Болкан Живот, Корона инс и Бургас пък поискаха откриване на процедура за доброволна ликвидация.


Миналата седмица под председателството на министъра на финансите Муравей Радев бе проведено и първото заседание на Националния съвет по застраховане. Членовете на съвета категорично отказваха да съобщят какви проблеми са били обсъждани, и какви решения са приети. Вероятно е дискутирана темата за предстоящото лицензиране на застрахователите. Източници близки до застрахователния надзор подсказаха, че вероятно още тази седмица ще бъде огласен първият лиценз. Най-големи са шасовете на ЗПК Орел, което внесе първо заявката си, а освен това само неговите документи и тези на ЖЗК Феникс са разгледани и одобрени от Дирекцията за застрахователен надзор. Останали те застрахователи най-късно утре (31 март) ще трябва да декларират искат ли лиценз или ще бъдат ликвидирани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във