Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДОГОВОРЪТ ЗА РЕФОРМИ ПАК НАЖЕЖАВА СТРАСТИТЕ

Проблемът с Договора за реформи в Европейския съюз излезе от сянката на финансовата криза и отново разбуни духовете в общността. На предстоящата среща на върха на 11 и 12 декември ще се решава съдбата на документа, а дотогава задкулисните пазарлъци трескаво текат. През изминалата седмица външният министър на Ейре Майкъл Мартин обяви, че Дъблин преговаря с останалите държави членки за въвеждане на клауза, която ще позволи да бъдат запазени 27 комисари в Еврокомисията. Според проучване на общественото мнение, поръчано от правителството, това е била основната причина, заради която ирландците са отхвърлили Договора на референдума на 12 юни.
И анкета на в. Irish Times показва, че днес 43% от ирландските граждани биха гласували за него, ако бъдат запазени 27-те комисари. Подобна промяна обаче едва ли ще е възможна без повторното отваряне на Договора за реформи и ратификация от отделните страни, предупреждават както противниците му, така и независими анализатори. А и освен че изисква време, подобна операция крие политически риск от отхвърляне на документа. Ако пък промяната се приеме единствено с решение на Съвета на ЕС, има вероятност при съдебни дела с бъдещата Европейска комисия Microsoft или други частни компании да оспорят нейната законност, предупреждават още експерти.
Ирландия ще иска и специални гаранции за запазване на военния неутралитет и данъчното си законодателство. Тези два проблема били втората основна причина да отхвърлят Договора. Колкото до перспективата за отмяна на абортите, тя притеснява едва сред 2% от населението, въпреки силното й прокламиране в медиите като основен мотив за неприемане на документа.
Разрешаването на кризата с Договора за реформи може да срещне отпор и от чешко председателство на ЕС от януари 2009 година. Опасенията за това сред еврократите се засилиха след посещението на евроскептичния президент на Чехия Вацлав Клаус в Дъблин преди две седмици. Той се срещна с Дъклан Генли, който оглавяваше ирландската кампания срещу договора. Двамата обявиха намерението си да създадат нова европейска партия, чиято основна цел ще е да се бори срещу ратифицирането на документа и по-нататъшна европейска интеграция. Изказването им предизвика вълна от възмущение сред управниците на Ейре и взаимни обвинения и обиди. Освен че ще се бори срещу Договора за реформи, Клаус се е заканил, че няма да го подпише, докато той не бъде приет от Ирландия. Неговите колеги от Полша и Германия - Лех Качински и Хорст Кьолер, неотдавна отправиха същите закани, което допълнително ще утежни проблема.

Facebook logo
Бъдете с нас и във