Банкеръ Daily

Общество и политика

Договорът за машините за гласуване ще бъде сключен през следващата седмица

Договорът с фирмата, която ще осигури машините за гласуване, ще бъде сключен през следващата седмица. Това увери председателят на Централната избирателна комисия Александър Андреев на днешните консултации с президента Румен Радев.

От своя страна държавният глава поиска гаранции, че устройствата ще бъдат доставени навреме и одитирани по методика, която да изключва манипулации.

От Българския институт по стандартизация и Държавната агенция за електронно управление, а и от ЦИК Румен Радев поиска да се разсеят твърденията за възможни манипулации при машинния вот. „Изключително важно е да има доверие в машинния вот, за да може да има убеденост в хората, че дори да има някакви машинации, вие трябва да покажете, че няма или че сте ги хванали, и съответно, разбира се, да избегнем грешките и машинациите при броенето, отчитането и попълването на протоколите", каза държавният глава.

"Ние очакваме от вас да разсеете всички спекулации, съмнения, че в хардуера на машините може да има нещо предварително заложено, в алгоритъма на софтуера може да има нещо, което да пренасочва гласовете…Да, има такива опасения“, допълни той.

Президентът настоя да се знае и срока за доставката на машините. „Най-късно в понеделник да ми уточните срок. Абстрахираме се тук от датата на изборите. Мен ме интересува на коя дата ще дойде последната машина. Аз трябва да имам тази информация", каза държавният глава, след което заместник-председателят на ЦИК Таня Йосифова увери: "Фирмата, която спечели поръчката, изрично заяви, че ще бъдат доставени в срок - дори и на 28 март да са изборите, 50 дни преди изборите ще бъдат доставени последните машини".

На консултациите при президента Румен Радев стана ясно, че машините за гласуване на парламентарните избори ще се сертифицират по методика, като няма пречка неправителствени организации да наблюдават одита.

Facebook logo
Бъдете с нас и във