Банкеръ Daily

Общество и политика

Договорът за купуване на бронирани машини ще бъде подписан в началото на 2020-а

Договорът за закупуването на бронирани машини за пехотата ще бъде сключен в началото на 2020-а година. Това стана ясно по време на изслушването на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов от парламентарната комисия по отбрана. Пред депутатите той уточни, че ще бъде направена корекция на финансовата част на договора и на срока, за който ще бъде изплащана техниката - от 12 на 8 години.

"Придобиването на последната машина трябва да бъде реализирано до осмата година. Това означава, че фирмата, която ще спечели, ще се наложи да тегли кредит, и ние ще трябва да обслужваме четири години по-късно и лихвите по тоя кредит. Затова със съгласието на Министерството на финансите сме съкратили срока от 12 на 8 години. Получава се парадокс, това е най-лесно", обясни Каракачанов.

Министърът на отбраната отново коментира, че българската подкрепа за членството на Северна Македония не може да бъде безусловна, като Скопие трябва да се съобрази с много изисквания.

"И тези условия са свързани не само с историята, с промяна на тяхната политика в образованието, т.е. смяна на учебниците. Всички фалшиви факти, които са откраднати или преиначени от нашата история, трябва да бъдат премахнати, също така всички музеи или надписи, които съдържат неверни исторически факти или квалификации, обидни за България, като "бугарскио окупатор", "бугарски фашисти". Всякакви други подобни лъжи и измислици трябва да бъдат махнати", посочи Каракачанов. И допълни, че включително трябва да бъдат реабилитирани и лицата, които са репресирани от тоталитарната югославска комунистическа власт заради своето българско национално достойнство и име.

Facebook logo
Бъдете с нас и във