Банкеръ Daily

Шефът на Сметната палата:

Договорът между АПИ и "Автомагистрали" за "Хемус" е неправомерен

Договорът между АПИ и "Автомагистрали" е сключен по метода инхаус. Ние не сме получили този договор, а колегите е трябвало да проверят дали "Автомагистрали" имат способност да изпълнят договора.  

Това заяви председателят на Сметната палата Цветан Цветков по повод аферата със строежа на АМ "Хемус". 

"Одитът вече е приключен, въпреки че не сме видели договора. Заключението е, че договорът между АПИ и "Автомагистрали" е неправомерно сключен. Законът за обществени поръчки е заобиколен при сключването, а "Автомагистрали" няма капацитет да извърши дейностите по строежа на АМ "Хемус". Получава се неефективно харчене на публичния ресурс, което е във вреда на българските данъкоплатци. Нашето категорично становище е, че АПИ не е трябвало да сключва договори с "Автомагистрали" за строежа на АМ "Хемус", а и за всички останали строежи. В договора има несъответствия и е заобиколен Закона за обществените поръчки. Ние проверяваме това, а не дали държавата е ощетена. Отговорността за спазването на договора е на "Автомагистрали". Те трябва да следят за качеството и начина на строежа на АМ "Хемус", обясни пред БТВ шефът на Сметната палата. 

"При последния ни одит в Министерството на земеделието също открихме занижен контрол от страна на министъра при сключването на договори. С тези договори отново са нарушени интересите на българските данъкоплатци. Нямам обяснения защо са се сключвали такива договори, защото те противоречат на всякаква икономическа логика. Държавата е казвала, че няма смисъл вече да участва в дадени дружества и са се подпсивали договори за ликвидирането им, но периодът на ликвидация е в размер на 21 години. Няма никаква логика в това", обяви още Цветан Цветков. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във