Банкеръ Daily

Антон Кутев:

Договорка с ГЕРБ ще бъде унищожителна за БСП

Договорка на БСП с ГЕРБ ще бъде унищожителна за левицата. Въпросът за коалиция с ГЕРБ няма как да стои на дневен ред. Това подчерта депутатът и член на Националния съвет на БСП Антон Кутев. По думите му, по принципни въпроси позициите на двете политически сили са коренно различни.

Той коментира и решението на президента Румен Радев да обяви още сега, че ще се кандидатира за втори мандат. Според Кутев държавният глава не е избързал със заявяването на своята кандидатура. По думите на депутата масовата подкрепа в БСП е за неговата кандидатура, а ръководството "сигурно има тактически планове" и затова изчаква. Миналата седмица социалистите приветстваха решението на Радев да се кандидатира за нов мандат, но обявиха, че партията ще каже официално "формата и начина на номиниране" след парламентарните избори.

"Не виждам в БСП някой да има сериозни колебания за подкрепата. Огромното мнозинство от членовете на БСП са за президента", посочи Кутев.

Социалистът коментира и това, че здравният министър Костадин Ангелов потвърди пред медии, че синът на  Радев е участвал на парти в нарушение на противоепидемичните мерки. Медии тиражираха, че момчето е било арестувано, държавният глава отрече.

"Отговорностите на здравния министър не са да следи тийнейджърите какво правят, а да си свърши работата с ваксините. Този смел господин изведнъж се оказа, че е запознат с това в коя градинка кое дете пие бира, а не ми е обяснил още защо ваксините ги няма", каза Антон Кутев по повод на казуса с непълнолетния син на президента.

За реденето на листите в партията депутатът заяви, че споровете в БСП по листите за предстоящите парламентарни избори не са били "на идеологическа и смислена основа, а по процедурата".

"Политиката в България има странна особеност – все повече опростяваме механизмите. Политиката е изключително професионална дейност, в която не може всеки. Ние се опитваме като общество през последните години да вкарваме хора, които са абсолютно нелепи за местата, които заемат", каза народният представител.

По думите му от 30 водачи на листи 20 са над 50-годишни. "Там сериозно подмладяване няма, но председателят на партията иска да работи с по-млади хора", уточни Кутев.

Той определи като рисковано поставянето на хора от гражданската квота на второ място в листите, визирайки София, Пловдив, Перник и Видин. В по-къси листи като видинската и пернишката това лишавало местната организация от представителство: "Като в листата нямаш местен, как мотивираш хората да участват? Трябва да се вложат особени усилия в тези райони, където на второ място има гражданска квота."

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във