Банкеръ Daily

Общество и политика

Договориха правителството!

След няколко часа финални преговори общият текст на програмна декларация, който съдържа потенциала да бъде подкрепен от повече от две политически сили, тези, които ще формират коалиция, е налице. Това обяви Томислав Дончев след близо осемчасови преговори между представителите на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт и АБВ.


След изключително тежки преговори мога да кажа, че имаме съгласие около управленската програма, която ще бъде публикувана утре сутрин. Очакванията са текстът да бъде подкрепен от три, а може би и четири политически сили. Това означава, че ще имаме стабилно работещо правителство”, заяви Дончев.


Той обясни, че предстои тази нощ документът да бъде окончателно редактиран, а утре медиите ще разполагат с него. „Това не е работа по технологията „най-малкото общо кратно”. Опитали сме се да намерим необходимия, разумен компромис, водени от отговорността и ангажимента да имаме работеща конструкция”, подчерта Дончев.

"Налице е достатъчно съгласие - както, за да се сформира правителство, така и това правителство да има програма и мнозинство, за да бъде тя приложена", коментира от своя страна съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

От Патриотичния фронт пък обявиха цената, на която осигуряват подкрепата - няколко ключови за тях промени в Избирателния кодекс плюс замразяване и намаляване на цената на тока. Новите изборни правила включват активна регистрация, както и въвеждане на ограничение за гласуване на сънародниците ни в чужбина. От значение вече ще е дали те живеят в страни от ЕС или извън общността. Заедно с местните избори ще бъде проведен и референдум за въвеждане на задължително гласуване.

„Тази нова и уникална форма на договаряне дава свои резултати, които са свързани само със съставянето на програмния документ. Ще бъде много по-доволен, ако след година се поздравим с резултати. Изразявам оптимизъм, че когато се поставят интересите на България над партийните, резултат със сигурност ще има”, добави лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Очаква се утре до обяд от АБВ да заявят позицията си дали ще подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във