Банкеръ Daily

Общество и политика

Догодина НЗОК ще предоставя помощните средства за хората с увреждания

Предоставянето и заплащането на помощните средства, съоръжения и медицинските изделия за хората с увреждания ще преминат към Националната здравноосигурителна каса поетапно през следващата година. Това предвиждат промени в Закона за хората с увреждания, които парламентарната социална комисия одобри на второ четене.

"Системата на здравеопазването, която е запозната с медицинския проблем, а не социалните работници, които досега само изпълняваха разпореждане, т.е. идеята е да има по-голяма експертиза при предоставянето на тези средства", обясни председателят на социалната комисия Хасан Адемов, цитиран от БНР.

В Закона за бюджета на НЗОК са предвидени средствата, които са за изплащането на тези помощни технически средства, съоръжения, приспособления и медицински изделия.

Георги Гьоков, член на комисията от БСП, припомни, че още от 1 януари 2020 г. финансирането и предоставянето на помощните средства трябваше да става по новия ред.

"Но те сега твърдят, че има невъзможност този нов механизъм да бъде изработен в този заложен срок и приемат подход за поетапното му влизане в сила. И за да не се допусне ситуация, при която хората с увреждане се лишават от необходимите помощни средства, се удължават тези срокове", каза Гьоков.

С една година - до 1 януари 2022 г., се отлага и структурирането на Агенцията за хората с увреждания като държавна агенция към Министерския съвет.

Одобреният проект предвижда също така към групата на хората със защитена заетост да се включат и тези с психически заболявания и интелектуални затруднения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във