Банкеръ Weekly

Общество и политика

Догановите гавази: башибозукът в НСО

Двамата охранители на Доган от НСО обикновено са изтупани в костюми, но въпреки очила, шапки и къси панталони са разпознаваеми и като гавазите от сараите в Росенец.
S 250 57070105 7c8c 4cda a00b 9c5bab940f66

Националната служба за охрана отново затъна в блатото, след като неколцина държавни бодигардове се държаха като башибозук с бившия правосъден министър Христо Иванов и колегата му от "Да, България" Ивайло Мирчев, които дебаркираха на брега в близост до морските сараи на Ахмед Доган на нос Чукалята.

Както е известно, пребиваването им там бе заснето, а видеото бе публикувано във Фейсбук, предизвиквайки буря от възмущение сред потребителите на социалната мрежа. Камерата е запечатала всичко - от грубото избутване на Иванов и Мирчев във водата, през наглия мълчалив отказ на гавазите да се легитимират, до циничното захвърляне на българския на националния трикольор зад някаква барака.

 

Внасяме няколко сигнала в прокуратурата, обяви Ивайло Мирчев ден след скандала. "Като сравняваме снимки днес и през 2016 г. установяваме, че пясъкът на брега на Росенец е изчезнал. Този плаж е унищожен, за да не се налага да бъде регистриран като плаж и концесиониран, което предполага публични процедури и гарантиран публичен достъп. Пясъкът или е затрупан с чакъл или е използван за строежа на яхтеното пристанище. И в двата случая това е престъпление и ние утре ще сезираме прокуратурата и за това", написа той във Фейсбук.

Когато се отдаде един плаж на концесия, поне 50% от него трябва да бъде отделен за свободен достъп. Тъй като г-н

Доган не е искал да има такъв свободен достъп,

пясъкът е премахнат и на негово място е посипан чакъл, обясни още Мирчев.

Вторият сигнал до прокуратурата е за обругаването на българското знаме от охраната на сараите.

"Нашата информация, потвърдена от няколко източника, включително и от близки среди до НСО е, че въпросният личен гард на Доган - Калин Гаджев, и в момента е активен служител на НСО. Този човек взе забитото от нас българско знаме, нави го около пръта и го захвърли сред някакви боклуци. Това е абсолютно престъпление и ние ще сезираме прокуратурата", обяви Мирчев.

От "Демократична България" се заканват, че ще подадат сигнал и за саморазправа срещу лидера на "Да, България" Христо Иванов, Ивайло Мирчев и придружаващият ги по време на инцидента общински съветник от Бургас Димитър Найденов.

Четвъртият сигнал е за

незаконната бариера на общинския път,

водещ към сараите на Доган.

Скандалът в Русенец се разви на фона на отхвърленото от мнозинството в НС вето на президента Румен Радев за създаване на паралелна структура за охрана с промените в Закона за МВР.

Както е известно, тя ще стане факт след сливането на жандармерията и Специализирания отряд за борба с тероризма в нова Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма". Тя ще  осъществява охрана на лица от изпълнителната власт, чиито живот е застрашен.

Облаците над службата се сгъстиха и след като в публичното пространство изтекоха прословутите снимки от спалнята на премиера Бойко Борисов. Началникът на НСО ген. Красимир Станчев изключи вероятността държавни охранители да са замесени в случая, но проверката все още продължава.

НСО, чието съществуване е поставено на кантар

след приетите поправки в ЗМВР, зорлем се накисна в поредния скандал, свързан с охраната на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Виновни за накисването обаче са само бодигардовете на Доган, за които не е никаква тайна, че са отделен вилает в службата от години. Ивайло Мирчев разкри и имената на двама от тях - Румен Желязков, по прякор Телото и Кaлин Гaджeв. Въпреки че бяха маскирани с тъмни очила и бейзболни шапки, те бяха разпознати сред охранителите, издевателствали над Иванов, Мирчев и Димитър Найденов на брега край сараите на Доган. Двамата присъстват и на мнозина от кадрите, които са запечатали колко стриктно се пази почетния лидер на ДПС при инцидентните му появи на публични места. 

В края на миналата година председателят на движението Мустафа Карадайъ призна, че има проблем с охраната на Доган. Той разкри, че

ДПС осигурява автомобилите и съответната техника,

които предоставя на НСО за охраната на Доган и на депутата Делян Пеевски.

"За сегашната картина само да ви кажа - ние коли и техника, самите ние си предоставяме на НСО, можете да го проверите, от години наред. И за господин Пеевски, и за господин Доган. Единственото, което се осигурява, са заплатите, защото ние няма как като партия да плащаме заплати на служители на НСО. И от тази гледна точка, самите ние като ДПС, веднага след Нова година ще предприемем законови промени, особено за НСО", заяви Карадайъ. Предложението му беше президент, премиер и председател на Народното събрание, да бъдат охранявани от НСО, а други застрашени лица, след решение на "ресорната" комисия, да бъдат охранявани срещу заплащане.

НСО не се съгласи с предложението, а

проблемът с охраната на "застрашените лица"

в крайна сметка бе решен с промените в ЗМВР. По-скоро - уж беше решен, защото бъдещето на службата стана още по-неясно.

С нищо не помогна нито признанието на президента Румен Радев (под чиято шапка е службата), че участниците в инцидента с Христо Иванов са охранители от службата, нито заявената му отново категорична позиция, че Делян Пеевски и Ахмед Доган не трябва да се охраняват от НСО.

Те очевидно ще продължат да бъдат в списъка на "застрашените лица" по неизвестни на обществеността причини. И тъй като, както отбеляза Радев, решенията за списъка на охраняемите лица се взима от изпълнителната власт, "застрашените" отново ще се радват на охрана, платена от джоба на данъкоплатците. Които ще продължават да се чудят дадена ли е държавата на концесия, на кого и за колко, или просто най-нагло им е отнета...

Facebook logo
Бъдете с нас и във