Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДОГАН СЪБИРА НОВИ МИНИСТРИ

Ахмед Доган вече съставя новия коалиционен кабинет. Според собствените му думи са му необходими от шест месеца до една година, за да завърши подготовката на ДПС за влизане във властта. Новата формула на либералния стратег предвижда той да остане зад кулисите на правителството и да дърпа конците на вкараните от него министри от парламентарната скамейка.


ДПС не бърза да влиза в държавното управление, защото самият Доган поставя вътрешен мораториум върху това, твърдят запознати с делата в движението. Напоследък той бил поизоставил работата с кадрите и сега му е необходимо време да си осигури верни хора, които може в необходимия момент да постави в министерските кресла.


Освен ДПС, в коалицията, която ще управлява страната ни след следващите парламентарни избори, Доган предвиждал да участват и министри, поддържани от българските частни инвеститори. Засега такава единна формация нямало, но е в ход нейната подготовка. Очаква се преди изборите въпросните български инвеститори да посочат публичните фигури, които ще натоварят с политическото си доверие и, разбира се, най-вече с финансовата си мощ. Най-вероятно именно на тези очаквания се дължи и рязката промяна на отношението на лидера на ДПС към бившия вътрешен министър Богомил Бонев. Докато Бонев беше участник в кабинета на Иван Костов и заявяваше, че Ахмед Доган е бившо ченге от Държавна сигурност, Соколът беше и най-отявленият му враг и неуморен критик сред опозицията. Сега обаче бъдещият кукловод оценява атаките на ексминистъра към правителството и управляващите като доблестна постъпка и демонстрира политическото си благоразположение към изявите му.


Оставяйки скромен депутат и в новия парламент, Ахмед Доган се подготвя за не толкова скромно включване и в приватизационния процес. Той вече публично обяви, че в 39-ото Народно събрание ще трябва да има специална парламентарна комисия, която да ревизира всички приватизационни договори. В правомощията на комисията философът предвижда и възможността да налага мораториум върху конкретни сделки. В политическите кръгове се говори, че зад тази инициатива се крият амбициите на членове на ДПС и на големи български частници със съмнително финансово състояние да сложат ръка върху приватизацията на големи български фирми - като НЕК, БДЖ и БУЛБАНК.


От друга страна, Доган е категоричен, че и новият кабинет ще продължи да работи в условията на Валутен борд. Лидерът подготвял програма за управление, която включвала основни принципни положения за стимулиране на предприемачеството и създаване на условия за кредитиране. Остава само някой наистина да го покани във властта.


Надеждите на либерала били това да е ръководството на синята партия. Нещо, което многократно ще увеличи шансовете на движението за изграждане на авторитет пред западните политици. ДПС няма сериозни позиции в Европа. Първо, защото като етническа партия тя не може да получи одобрението на нито една уважавана политическа сила на Стария континент и второ, защото либералните ценности, които се опитва да наложи, отдавна са загубили позициите си в развитите страни.


В СДС обаче все още не са единни в отношението си към ДПС. Близки до синьото ръководство източници твърдят, че Иван Костов е против съюз с хората на Доган точно заради прекалената му обвързаност с т.нар. български инвеститори. Очаква се, че в техен интерес Доган ще упражнява натиск върху властта да не продава на мощни стратегически чуждестранни фирми големите приватизационни обекти, а да ги подели между кредитните български предприемачи.


Но пък Доган демонстрира готовност да управлява страната и с хората на Георги Първанов. Друг е въпросът дали те са готови да го направят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във