Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДОГАН СЕ ОПИТВА ДА НАДХИТРИ СЪДБАТА

Този път ДПС се отърва на косъм. Членовете на Централната избирателна комисия проявиха доста снизхождение с решението си в крайна сметка да регистрират листата на движението в Благоевград. Хората на Ахмед Доган бяха изпуснали законния срок (19 часа на 17 май) за внасянето на кандидат-депутатския списък в районната избирателна комисия и останаха под чертата. Доган и обкръжението му докъсно умуваха над различните варианти и в крайна сметка листата за Благоевград не успя да пристигне навреме. Разбира се, за оправдание от ръководството на ДПС изтъкнаха множество независещи от тях причини, като катастрофи, митинги и задръствания, но пък остава въпросът - защо са разчитали да регистрират листата си в последната минута?
Ако към странното закъснение прибавим и развихрилите се ден по-късно скандали, след които Ахмед Доган с еднолично решение изхвърли двама от водачите на листи - Емел Етем в Русе и Рамадан Аталай в Разград, проблемите на Движението за права и свободи започват да изглеждат доста сериозни.
В благоевградския избирателен район има около 20-25 хиляди етнически турци и българомохамедани. Според твърденията на Доган, броят им стигал дори до 30 хиляди и те винаги са гласували за ДПС и са вкарвали поне двама негови депутати в парламента. Този път обаче социологическите проучвания сочат, че голяма част от традиционните избиратели на Доган са пренасочили симпатиите си към движението на Симеон II или към други политически организации. Ако това се окаже истина, ДПС рискува да остане без достатъчна подкрепа не само в Благоевград, но и в цялата страна, и да не успее да събере заветните 4%, необходими за влизането в следващия парламент.
Запознати твърдят, че Ахмед Доган не си правел илюзии и бил съвсем наясно пред какво изпитание е изправен. В момента той трескаво търсел приемливо алиби за евентуалната загуба. Закъснението за регистрация на листата в Благоевград целяло именно да се създаде напрежение и усещане, че управляващите пречат на ДПС да проведе нормално кампанията си. Но решението на ЦИК в полза на Доган сега връщало отново топката пак в неговото поле.
Даже и на 17 юни резултатите от предварителните социологически проучвания да бъдат опровергани и ДПС да не бъде засегнато от толкова сериозен отлив на гласоподаватели, шансовете му намаляват и от друг фактор. Колкото по-висок е процентът на всички гласували, толкова по-труднодостижима става за него четирипроцентната бариера.
Част от политическите наблюдатели у нас виждат във вероятността Доган да остане без свои представители в парламента заплаха за етническия мир в страната. В отговор на въпроса на в. БАНКЕРЪ премиерът Иван Костов обаче заяви, че държава, която е напреднала толкова много в европейските преговори и се очаква до края на новия четиригодишен мандат дори да ги приключи, не може да е застрашена от подобни прояви. Според Костов политическият вот на етническите турци се е разпределил сред останалите политически сили, което е нормално за европейските стандарти, а отсъствието на Осман Октай и Юнал Лютфи в новия парламент едва ли би било толкова важно за някого освен за самите тях, разбира се.
Тезата на премиера обаче не се споделя от президента Петър Стоянов. След последния консултативен съвет по национална сигурност в президентството, проведен преди две седмици, държавният глава ясно заяви подкрепата си за т.нар. български етнически модел, който на практика означава парламентарно представителство за ДПС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във