Банкеръ Daily

Общество и политика

"Доган сарай бийч фестивал" в парк "Росенец"

Месец след инициативата "Масово ходене на охраняем плаж", днес в парк “Росенец” се организира и "Доган сарай бийч фестивал". Събитието е под наслов “Искаме Доган да уволни Борисов”.

Хората събират камъни от плажа край т.нар. летен сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, предава bTV. Целта е да бъде построена кула, на която да забият българския трибагреник.

Според организаторите фестивалът е символ на силата и победата на гражданското общество.

Няма индикации някой в момента да се намира в сградите до плажа, освен охрана. Към момента три държавни институции - Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на туризма и Агенцията по кадастър спорят дали в момента в "Росенец" има плаж или не.

Вчера стана ясно, че са задействани процедурите за актуване като плаж на ивицата в парка край прословутата резиденция. От Министерството на туризма вече са извършили проверка, след като преди седмица бяха спрени от оградите, указващи строителен обект.

След като оградите вече са премахнати, експерти от ведомството са посетили плажа, за който на 11 юли имаше масов протест. На място и те са констатирали, че има каменист и пясъчен плаж.

В действащата специализирана и кадастрална карта територията е определена като земеделска земя. От министерството поясниха, че вече е инициирана процедурата по изменение на документите.

Сезирана е Агенцията по геодезия, която трябва да извърши заснемане на имота и да се изготви нова специализирана карта за плаж. След това Министерството на туризма изпраща искане към Министерството на регионалното развитие за издаване на акт за държавна собственост. Едва след приключване на тези процедури ивицата в „Росенец“ ще се води плаж и по документи.

Природозащитници организират в събота и масово плажуване пред “подпорната стена” на Алепу. Строежът се намира на брега на морето и попада в едноименната защитена местност. Гражданското недоволството срещу строежа започна през юни и предизвика няколко мирни протеста в страната.

Подпорната стена на Алепу се превърна в символ на корупционния метод, по който се случват нещата навсякъде в държавата ни, заяви пред БНР организаторът на протеста Кремена Ватева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във