Банкеръ Daily

Общество и политика

Доган поздрави протестиращите на плажа в "Росенец"

Снимка: Архив

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган излезе на оградата на летния си сарай в парка "Росенец", за да разговаря с протестиращите на плажа до имота. В момента там се провежда демонстрацията "Доган сарай бийч фестивал". Събитието бе организирано в социалните мрежи под наслов "Искаме Доган да уволни Борисов".

Група граждани събират камъни, с които да построят кула, върху която да забият българското знаме. Издигнат е и голям транспарант, на който пише "Оставка Борисов!". 

От излъчвано на живо видео във Фейсбук страницата на "Правосъдие за всеки" се видя как Доган поговори с част от протестиращите и ги поздрави. Той основно се усмихваше и на въпросите отговаряше с "да" и "добре". До напрежение не се стигна.

Според организаторите фестивалът е символ на силата и победата на гражданското общество.

Към момента три държавни институции - Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на туризма и Агенцията по кадастър спорят дали в момента в "Росенец" има плаж или не.

Вчера стана ясно, че са задействани процедурите за актуване като плаж на ивицата в парка край прословутата резиденция. От Министерството на туризма вече са извършили проверка, след като преди седмица бяха спрени от оградите, указващи строителен обект.

След като оградите вече са премахнати, експерти от ведомството са посетили плажа, за който на 11 юли имаше масов протест. На място и те са констатирали, че има каменист и пясъчен плаж.

В действащата специализирана и кадастрална карта територията е определена като земеделска земя. От министерството поясниха, че вече е инициирана процедурата по изменение на документите.

Сезирана е Агенцията по геодезия, която трябва да извърши заснемане на имота и да се изготви нова специализирана карта за плаж. След това Министерството на туризма изпраща искане към Министерството на регионалното развитие за издаване на акт за държавна собственост. Едва след приключване на тези процедури ивицата в „Росенец“ ще се води плаж и по документи.

Природозащитници организират в събота и масово плажуване пред “подпорната стена” на Алепу. Строежът се намира на брега на морето и попада в едноименната защитена местност. Гражданското недоволството срещу строежа започна през юни и предизвика няколко мирни протеста в страната.

Подпорната стена на Алепу се превърна в символ на корупционния метод, по който се случват нещата навсякъде в държавата ни, заяви пред БНР организаторът на протеста Кремена Ватева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във