Банкеръ Daily

Общество и политика

Доган, Пеевски и Гешев решиха да жертват Борисов, смята Илиян Василев

От трите обсъждани днес варианта е ясно, че Борисов повече няма да бъде премиер. Което обаче не може да бъде успех, докато Доган, Пеевски и Гешев остават на власт. Те за това са решили да го жертват и да го играят "експерти" с правителство тип "Любен Беров". Това ще изкара още повече хора. Това написа на страницата си във Фейсбук анализаторът Илиян Василев.

"Проблемът не е персонален с Борисов, а с модела на управление на задкулисието, в който той е фигурант. Както писах, Борисов не може да поиска оставката на Горанов, но Горанов, зад когото е Пеевски, може да поиска оставката на Борисов. Тъжна история. Дойде като левент, тръгва си като снишен, уплашен, уморен и изхабен човек. Борбата не завършва с Борисов, трябва да се свалят от власт истинските босове - Пеевски, Доган, Гешев, Цацаров", смята Василев.

Малко по-рано от ръководството на ГЕРБ съобщиха, че днес при премиера Бойко Борисов се е състояла среща  с участието на ключови министри от кабинета и кмета на Варна Иван Портних. Обсъдени са били три варианта за излизане от създалата се ситуация.

Първият вариант предвижда подаване на оставка на правителството, назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори. Повечето от присъстващите са били на мнение, че вариантът е рисков за големите енергийни проекти на страната. 

Вторият вариант е назначаване на преходно експертно правителство за довършване на мандата с нови министри и нов премиер, след вота на недоверие през следващата седмица, по време на който депутатите от мнозинството ще гласуват "въздържал се", след което президентът ще връчи мандат първо на най-голямата парламентарна сила -ГЕРБ.

Третият вариант предвижда смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във