Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДОГАН ЧЕРТАЕ ПЛАНОВЕ ЗА НЕСЕРИОЗНИ НЕЩА

С Костов е свършено. Задава се ново правителство на широка коалиционна основа - напоследък свикнахме да чуваме все по-често тези реплики от представители на различни парламентарни групи. Противниците на синьото правителство като че ли не пропускат нито една възможност да пророкуват неговия край. Неосигурените доставки на руски природен газ станаха първият повод БСП да направи мрачните си прогнози за бъдещето на кабинета Костов. Евролевицата подкрепи социалистите с обвинението, че правителствената позиция по българо-руските отношения не може да се нарече национално отговорна. Поводи за по-нататъшни атаки от страна на опозицията станаха приватизацията, ходът на структурната реформа, цензурата и политиката в сферата на здравеопазването, която предизвика първия вот на недоверие към правителството на Иван Костов.


Особено активни и последователни в атаките си срещу кабинета са представителите на Обединението за национално спасение. Възгледите им за излизане от кризата многократно се разминаваха с тези на управляващите. А и противоречията не са от вчера. Правителството изпълни една-единствена точка от декларацията за национално съгласие - въвеждането на Валутен борд - заяви народният представител Кемал Еюп година след подписването на документа . Обединението за национално спасение отдавна смята, че реформите не могат да се осъществяват от една политическа сила. Ето защо изявлението на Ахмед Доган, че ОНС гледа на Евролевицата като на партньор в едно очаквано за България и за света коалиционно правителство на националното спасение, направено на Учредителния й конгрес, не прозвуча неочаквано, което, разбира се, съвсем не означава, че то е и разумно обосновано. За каква коалиция говори Доган при сегашното синьо мнозинство в парламента? И с чий мандат би могла да бъде създадена тя?


Според ОНС първите трусове във властта ще настъпят през есента. Очевидно към този сезон са насочени и надеждите им за промяна в политическата ситуация. Как обаче изглеждат днес отношенията между евентуалните коалиционни партньори? Без съмнение поканата на Доган не се възприема еднозначно. В Евролевицата например съществуват различни мнения за начина и времето за влизане в изпълнителната власт, но в никой от плановете не фигурира вариантът новоучредената партия да участва в миманса на спектакъл, режисиран от ДПС. Позицията на Българската социалистическа партия изглежда повече от ясна. Социалистите са сред най-плодовитите автори на мрачни прогнози, но не и дотам, че да си отредят място от лявата страна на Ахмед Доган. Колкото до парламентарната група на Народен съюз, дори и след проблемите с подписването на ново коалиционно споразумение Мозер и Савов едва ли ще снемат подкрепата си от кабинета Костов, за да се влеят в едно ново, още по-безлично ОНС.


Съществува и друго обстоятелство, което поставя под сериозно съмнение вероятността Доган да успее в начинанието си за коалиционно управление. Проблемите, които създаде разградският водач Гюнер Тахир в собствената му партия, засега тлеят, но е твърде вероятно да пламнат точно през есента. Поне така твърди Тахир, който напусна Движението за права и свободи и оглави Инициативен съвет за обновление на партията. Заканата му да създаде ДПС-2 е вече факт и независимо дали ще бъде реализирана докрай, тя е знак, че Доган е допуснал грешка в планирането на лидерските си приоритети .


Очевидно водачът на ДПС засега няма на какво да разчита. Условията, необходими за изпълнението на заявения пред учредителния конгрес на евролевите замисъл, не са налице. В този смисъл думите на Доган могат да се разглеждат единствено в контекста на ширещата се в българския политически живот реторична безсъдържателност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във