Банкеръ Daily

Общество и политика

Доц. Сотир Марчев: Боледуването от COVID-19 е драма в три действия

Доцент Сотир Марчев

„Сърдечноболните прекарват коронавируса по-тежко. При тях има и по-висока смъртност”, заяви доцент Сотир Марчев, който е началник на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР, цитиран от NOVA. Натрупаният нов опит показа, че коронавирусът удря именно сърцето, дори седмици и месеци след оздряваването на организма.

„Обездвижването, наднорменото тегло, нездравословното хранене, стресът, недоспиването - всички тези неща водят и до сърдечни проблеми, и до понижен имунитет”, допълни той.

Според него, ако един човек има високо кръвно, това най-често означава, че той не води правилния начин на живот. „Ако успеем да извлечем нещо малко положително от тази пандемия, то е, че трябва да си сменим приоритетите – нашето собствено здраве и здравословният начин на живот трябва да излезе напред в тях”, коментира Марчев.

Той посъветва зрителите всеки ден да отделят минимум по 35 минути за умерени натоварвания. Да се наспиват добре, да поддържат контакт с близките си, да гледаме повече положителни неща по телевизията.

„Болните с COVID-19 ги мори две неща: болестта и страхът от болестта. Тази комбинация е най-лоша", заяви той.

По думите му боледуването от COVID-19 е драма в три действия. Първото е през първата седмица, когато се репликира вирусът, втората седмица са скорошните усложнения, както и третата – късните усложнения.

"Ако днес сте вдигнали температура, най-вероятно сте се заразили преди 5 дни. От 2 дни насам сте заразен. Оттук нататък ви чака репликация на вируса. Пациентът ще вдига температура. Тя е реакция на организма, че организмът се бори с вируса. До 38 градуса не е опасна и не е нужно да се сваля. Ако стане над 38 градуса, тя започва да пречи. Сънливостта и отпадналостта също не трябва да притеснява хората. В първата седмица почти нищо не може да ви се случи”, разясни доц. Марчев.

По думите му самото заболяване продължава около месец и половина, макар че след втората седмица вирусът не е активен, но има промени във физическото състояние - промени в кръвното, уморяемост и т.н.

Facebook logo
Бъдете с нас и във