Банкеръ Daily

Общество и политика

Доц. Пламен Ненов: Икономически имаме три Българии

"Членовете на Експертния съвет за икономически анализи имат отлична академична репутация. Не са познати медийно. Има много силна мотивация сред тези академични икономисти, които работят в чужбина, да подпомагат и да влязат в обществения дебат. ... Важно беше да има баланс - да не са само икономисти от чужбина, но и икономисти с много добър опит в България. Търсихме баланс и между мъже и жени, това е много важно и е голям приоритет сред академичните среди в чужбина". 

Това заяви пред БНР доцент Пламен Ненов - икономист в Норвежката централна банка и водещ институт за икономически анализи в Осло, който ще ръководи Експертния съвет за икономически анализи в България, създаден по инициатива на вицепремиера Атанас Пеканов.

По думите на доц. Ненов мотивацията му за участие в този Съвет е желанието му да бъде полезен на страната с уменията и с опита си.

"Ние ще бъдем оперативно независими и абсолютно безпристрастни. Този Експертен съвет го правим  безвъзмездно. Той ще е полезен за България, който и да е на власт. Ще бъде тъжно, ако следващите управляващи го закрият", каза още той. 

Доц. Ненов смята, че икономиката на България може да се раздели на три.

"Първата България е София, тя изглежда много задоволително като ниво на развитие. ... Другите две икономики са - България на големите и средните общини и България на малките общини. Предизвикателството е как другите две Българии да станат като първата в следващото десетилетие по отношение на икономиката", обясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във