Банкеръ Daily

Общество и политика

Доц. Околийски от СЗО с мрачна прогноза за България

​Не се знае колко заразен е новият щам. Днес се събра група от експерти в СЗО, които ще го наблюдават в следващите две седмици. Смята се, че той ще е по-заразен и по-малко податлив на имунните клетки и ваксините. Това заяви доц. Михаил Околийски от СЗО за България пред БНТ.

"Не може да се спре циркулирането на COVID вируса с подобни рестрикции, като се спират полети. Единственият шанс да се справим е по-високото ваксинално покритие", обяви лекарят.

„Мерките на здравните власти трябва да се спазват. България е пример за това как мерките не се спазват. Решението не е в по-строгите мерки, а в повишаването на контрола и в съзнанието на гражданите, да спазват мерките“, посочи той.

„Високите нива на смъртност и на заразяване плюс извънредно ниското ваксинално покритие в България не ми дават повод да съм спокоен“, призна д-р Околийски.

Случаите в Европа се увеличават заради ниското ваксинално покритие. Вирусът си търси такива приемници, разкри специалистът от СЗО. Той даде за пример Германия, където то е около 67%.

По думите му ваксинирането не ни пази 100% от вируса, но помага за по-лекото му протичане. "България ще бъде застигната от 5, 6, 7,...вълни, ако не се ваксинира населението", предупреди доц. Околийски. Ползите от ваксинацията не стигнаха до сърцата на хората, за да разберат защо трябва да го направят.

Той отчита като грешка, че личните лекари не са били привлечени истински към кампанията по ваксинация. По думите му трябва да се защитят най-вече хората с хронични заболявания.

"В противоречие с всички европейски практики е това, че при 70% от случаите в България при COVID-19 се изписват антибиотици. Това не само, че не помага на болния, но и му вреди", каза лекарят.

Според него е добре и децата да се ваксинират.

Facebook logo
Бъдете с нас и във