Банкеръ Daily

Общество и политика

Доц. Мангъров: Хоспитализираните ще нарастват, защото пътеката стана 1200 лева

По повод рекордния брой новозаразени с коронавируса у нас инфекционистът доц. д-р Атанас Мангъров е на мнение, че хоспитализираните ще нарастват, защото стойността на клиничната пътека за коронавирус ще бъде увеличена почти двойно. За това се договориха Българският лекарски съюз и Здравната каса. 

"В интензивните сектори са 29, в болниците - 498. Хоспитализираните ще нарастват, защото пътеката стана 1200 лв. Ако вчера можеха да направят 1 000 000 теста, щяха да открият 56 000 заразени", написа той в профила си във Facebook.

От август НЗОК ще плаща за пътеката 1200 лева, като в тази сума влиза и стойността на PCR тестовете за пациентите, които постъпват в болница.

В България към момента са потвърдени 6342 случая на новия коронавирус, от които активни са 2811. Излекувани са вече 3166 лица, 129 за последните 24 часа.

През последното денонощие са починали петима души с коронавирус, така общият брой вече е 259.

След драстичния скок на броя на заразените с коронавирус у нас, който достигна 240 за 24 часа, властите връщат част от ограничителните мерки. С нова заповед, която ще бъде в сила от 00 часа, се забранява публиката на всички колективни и спортни мероприятия. Забраняват се посещенията в нощни заведения за развлечения на закрито. На открито се допуска заетост от 50% от общия капацитет на заведенията. 

Провеждането на масови мероприятия - балове,сватби, кръщанета не трябва да бъде с повече от 30 човека. Всички останали противоепидемични мерки, въведени до момента в страната, остават в сила. Областните щабове ще могат да налагат и по-строги мерки в отделните области, ако това се налага.

Facebook logo
Бъдете с нас и във