Банкеръ Daily

Общество и политика

Доц. Кунчев: Няма тежко разболели се след имунизация

До момента няма случай на тежко разболели се от коронавирус след имунизация. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Въпреки натиска от третата вълна на епидемията няма причини да се отлага денят на изборите, каза той.

"Случаят в старческия дом в Добричко е много показателен. Там заразата беше вкарана персонал, който отказа да се ваксинира. Хора, които бяха имунизирани, станаха положителни. Част от тях развиха някакви симптоми, не много тежки, бяха приети 6 души и и никой от имунизираните не се наложи да остане за болнично лечение. Всички останаха по-скоро за наблюдение, останаха хора, които нямаха имунизация, те са отказали. Нямаме до момента случай на имунизиран с тежко прекарване, камо ли пък починал", обясни доц. Кунчев пред БНТ.

Главният здравен държавен инспектор каза, че всички ваксини, които пристигнат в България, се употребяват в рамките на 3-4 дни: "Вече направихме смазана организацията, че след кацането на самолета или след пристигането на тира, в рамките дори на полунощ, 1:00 - 2:00 часа, колите на РЗИ-тата са тук и на следващия ден идват да работят с тях."

Кунчев подчерта, че постепенно започват да растат количествата на пристигащите ваксини на "Пфайзер" и "Модерна", както и на "Астра Зенека". "Ако има достатъчно доставки, още в началото на следващия месец ние ще достигнем половин милион ваксинирани", увери той.

По думите му хората не трябва да се страхуват да се ваксинират, "след като вече имаме мнението на експертите и на международния регулаторен орган, а и на националния".

Facebook logo
Бъдете с нас и във