Банкеръ Daily

Общество и политика

Доц. Ангел Кунчев: Вносът на коронавирус у нас е неизбежен

Вносът на новия коронавирус е неминуем. Оттук нататък съсредоточаването трябва да бъде върху възможностите за приемане и лекуване на болните, за да намалим щетите и загубите. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг на Националния оперативен щаб. 

Коронавирусът е разпространен почти във всички балкански страни. В историята на медицината няма страна, която да е спряла разпространение на въздушно-капкова инфекция, с предприемането на каквито и да е мерки за контрол. По-важното е да има къде да бъдат приемани и адекватно лекувани хората, така че дори този нисък праг на смъртност от 2% да бъде снижен максимално.

Доц. Кунчев поясни, че броят на полетите, които седмично пристигат от Италия в България, е 34. За да бъде улеснена обработката на пристигащите, на Терминал 1 е създадена нова организация. Всички ще преминават по отделен коридор, за да няма смесване на потоците и да се съкрати времето за престой на летището.

„За да улесним още повече нещата, анкетни карти ще бъдат раздавани и от стюардесите по време на самите полети. Днес ще тестваме онлайн форма за попълване, така че на страницата на СРЗИ хората да могат, още преди да тръгнат към летището, да попълват информацията. Пътниците ще получат QR код, който ще показват на летището и това ще бъде напълно достатъчно“, обясни доц. Кунчев.

По темата за личните предпазни средства главният държавен здравен инспектор уточни, че общопрактикуващите лекари в България са 4500. Те са самостоятелни юридически лица, сами обезпечават дейността си и следва да са снабдили практиките си с лични предпазни средства. Това е задължение на всеки лекар, категоричен  е Кунчев. По думите му не само в България, но и в целия свят има недостиг на лични предпазни средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във