Банкеръ Daily

Общество и политика

Доц. Андрей Чорбанов: Бих призовал хората към повече нормалност

Държавите трябваше да насочат ресурсите си към рисковите групи и тяхната превенция и да се даде възможност на населението по-бързо да обмени този вирус, за да няма повече вирусоносители. Трябваше в рамките на две-три седмици брутално изолиране на рисковите групи... Бих призовал хората към повече нормалност“. Това коментира пред БНР доц. Андрей Чорбанов, ръководител на Лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология „Стефан Ангелов“ при БАН.

Той цитира анализ на учените, според който начинът на живот – навици, храна, е основният критерий, по който можем да разделим боледуващите от коронавируса.

Вниманието трябва да бъде насочено към невъзможност за пренасяне сред рисковите групи и тези в пряк контакт с болните. Това ще бъде ползата от вълната, която отшумя в повечето държави. Държавите ще се подготвят по-добре… Вирусът не стои на пейката, по цветята, по дърветата, той живее дълбоко в нас и се принася при изключително близък контакт между хората“,  допълни доц. Чорбанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във