Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДОБРУДЖАНСКА БАНКА ЗАПОЧНА ДА ПОГЛЪЩА УПРАВИТЕЛИТЕ СИ

Щеше да бъде чудно, ако някой от изпълнителните директори, от собствениците или от надзорниците на Добруджанска банка не бе предизвикал интереса на следствието и прокуратурата. Банка с такава богата и бурна история, през която са минали забележителни личности като Атанас Тилев и Красимир Михайлов, не може да остане встрани от погледа на подчинените на Иван Татарчев и Бойко Рашков. Това просто бе въпрос на време.


На 16 март 1998 г. бе образувано следствие срещу бившите изпълнителни директори на банката Енчо Енчев и Георги Маринов за това, че през 1995 г. двамата са нарушили служебните си задължения и са превишили правата си. По този начин те са ощетили банката с 1.5 млн. щ. долара. Смущаващото е, че отново първи под ударите на закона попадат управляващите банката, а не нейните длъжници. Според списъка на кредитните милионери Добруджанската банка има да взема от тези длъжници около 1 млрд. лева. А с най-големи суми в черния списък са Мегомил - 211.4 млн. лв., П+К Трейдинг - 140.7 млн. лв., и Семена - 99.8 млн. лева. Но това са незначителни суми на фона на драматичните операции за милиарди, които се развиваха през периода 1996-1997 г. във въпросната кредитна институция. Размахът им не бива да учудва никого, тъй като от края на 1995 г. банката става собственик на повечето от големите си длъжници - предприятия от хранително-вкусовата промишленост. През октомври 1996 г. тя ги апортира в капитала на Ангора АД, като придобива мажоритарния дял от дружеството. Веднага след това акциите на Ангора АД са джиросани в полза на Бизнес Банка, като с тази операция са изчистени дълговете на Добруджанска банка към петричката й посестрима. С други думи, добричката кредитна институция погасява тези дългове, като преотстъпва предприятията от хранително-вкусовата промишленост, които до октомври 1996 г. е владяла. По това време Енчо Енчев и Георги Маринов все още са изпълнителни директори на кредитната институция. Днес обаче следствието се интересува от тяхната дейност през 1995 г. - година на коренни промени в Добруджанска банка.


В началото на 1995 г. контролираната от Атанас Тилев БЗК - собственик на по-голямата част от капитала на Добруджанска банка, изкупува и неголемия пакет от нейни акции, които притежава БКК. По-късно около 25% от капитала на добричката кредитна институция са продадени на група физически и юридически лица, свързани с нейния бъдещ собственик Красимир Михайлов. В края на ноември 1995 г. 51% от банката овладяват контролираните от Михайлов фирми Камаха, Ломви, Аркис, Секра, Красин, Крами, Хайми, Римис и Микра. Като икономически свързани лица фирмите би трябвало да поискат от БНБ разрешение за закупуването на акциите на добричката кредитна институция, но те забравят да направят това. Въпросните фирми са платили за акциите около 600 млн. лв., но с пари, които Красимир Михайлов е взел назаем от тогавашната ТБ Моллов. По това време вече участието в капитала на банка с кредитни средства е нарушение. Освен това ревизията в закъсалата през 1996 г. БЗК установява, че при плащането на въпросните акции банката е ощетена с 250 млн. лева.


През бурната 1995 г. Добруджанска банка все още се управлява от Енчо Енчев и Георги Маринов. Дали те са я ощетили с 1.5 млн. щ. долара при въпросните капиталови сделки? А може би парите са изтекли чрез кредитни или други операции? И дали Енчев и Маринов са единствените виновни? На тези въпроси търси отговори следствието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във