Банкеръ Daily

Общество и политика

Доброволци с резачки - сред най-полезните в Карловско

Осми ден пострадалите от наводненията в карловските села Богдан, Каравелово и Слатина разчистват тоновете кал и дървета, донесени от водната стихия и разчитат на помощта на доброволци от всички краища на страната.

Изключително полезни са доброволческите групи, които пристигат с резачки, за да може по-лесно да премахват дърветата, довлечени от водата. Търсят се и доброволци с колички и лопати.

Проблем в пострадалите села е все още липсата на водоснабдяване. Изграждат се временни водопроводи. Постоянно се доставя минерална вода, има и водоноски.

В Каравелово координатор на щаба доброволци е Ивайло Гатов, който посочва, че имат остра нужда от малогабаритна техника, която да разчиства дворовете на хората, след което да дойде военната и тежка техника и да изгребе всичко.

В повечето от около стоте засегнати от водната стихия къщи в Каравелово разчистването доста е напреднало и на пострадалите семейства се раздават дезинфекционни препарати.

В другите две села - Богдан и Слатина, ситуацията е подобна. На обособени пунктове се раздава питейна вода, храни и други вещи от първа необходимост. Продължава набирането на дарения.

Доброволците са призовавани, когато се отправят да помагат, да потърсят на входа на населените места отговорниците, определени от общинската администрация, които да ги упътват и разпределят къде е най-необходима помощта им в конкретния момент.

Открита е и телефонна линия за координация - 0879 182 250.

В селата вече има и допълнителна охрана от сили на "Жандармерията".

Facebook logo
Бъдете с нас и във