Банкеръ Weekly

Общество и политика

Доброто СДС и лошото ДСБ

Мартин Димитров кани Бойко Борисов на мъжки бой на изборите. Призова го да се обади на своите хора в общинските избирателни комисии и да им каже да не му осигуряват служебна победа, като мерят с двоен аршин. Премиерът и лидер на управляващата партия не обърса сините сълзи. И остави кметовете на СДС с най-големи шансове за пореден мандат да търсят партийна легитимация. Сигурно е, че и плевенският Найден Зеленогорски, както и монтанският Златко Живков ще се измъкнат от капана на избирателните комисии. Но това, което им се случи, е доказателство за опита да бъдат опитомени, за да заиграят по правилата на ГЕРБ. А те вече не са тайна.


Само преди месец сценарият за създаване на нова дясноцентристка коалиция, ръководена от ГЕРБ, звучеше твърде конспиративно. Разбира се, твърде възможно е до такъв формат да не се стигне, но в синия предизборен щаб вече признават, че работят за сближаване с ГЕРБ. Парадоксално е, че вместо за президентската и за кметските битки тази есен на Раковски 134 кроят планове за парламентарните избори, по-точно за след тях. И се готвят да управляват заедно с герберите през следващия мандат. Това показва, че планът на Борисов за разбиване на Синята коалиция е успял. Разбира се, с активното съдействие както на част от седесарите, близки до Мартин Димитров, така и с присламчването на старите муцуни Софиянски, Бакърджиев, Праматарски и сие, който пробутват химерата за връщане на старото СДС. И разчитат на краткотрайната памет на българина, който би трябвало вече да е забравил как и защо тези, които искат широк съюз, бяха изхвърлени от сините редици. На неколцина биографиите бяха изчистени от съда и сега всеки намек за далавери и неясни сделки при предишното им пребиваване на Раковски 134 ги прави особено чувствителни. Това, което завърналите се бивши в широкия десен съюз искат, не остана тайна и за децата на седесариата - реванш, най-вече над Костов.


Интересно е, че целта им случайно или не чак толкова съвпадна и с щенията на Борисов, който неведнъж е подчертавал, че няма нищо против да играе със СДС, но без ДСБ. Сега проблемът Костов изглежда преодолян. А Синята коалиция вече е само парламентарен формат, който още след изборите най-вероятно ще остане в историята.


Тогава защо СДС така упорито ни убеждаваше, че няма скандал, че нищо в съюза с тъмносините не скърца? Може би заради илюзията, че ДСБ все пак ще подкрепи техния кандидат за президент Румен Христов. Последният така и не бе приет от хората на Костов, независимо че бе излъчен от предварителни избори, които уж били най-демократичната форма за издигане на кандидат. Сигурно би било така, ако не бяха обвиненията в манипулации и изкривяване на резултатите, срещу които не бяха намерени достатъчно силни аргументи. Впрочем именно тези обвинения за пореден път показаха, че синият съюз много прилича на брак по сметка, в който партньорите непрекъснато се следят и обвиняват, а последното нещо, в което могат да бъдат заподозрени, е искреността.


ДСБ обаче бяха искрени, като казаха, че няма да доразширят новия формат, наречен СДС плюс. Както и че няма да издигнат свой кандидат за президент в последния момент. Доказателство е опитът на Костов от тази седмица да изтегли депозита на партията си за участие в президентския вот, който се оказа неуспешен, но красноречив. Красноречив, защото по този начин Командира даде още един знак на Мартин Димитров, че коварно ще регистрира каква е подкрепата за синия кандидат-президент Румен Христов и какъв е приносът в брой гласове на старите муцуни. Бъдещите разправии още отсега могат да се прогнозират.


Неизвестно и любопитно е само докога ще продължи поредното измислено обединение СДС плюс, което едва ли ще е необходимо на Борисов, който не е научен да споделя политическата си трапеза с гости. По-скоро е склонен да допусне обслужващ персонал, който да събере огризките и великодушно би го оставил дари да си похапне от тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във