Банкеръ Daily

Общество и политика

Добрият, лошият и злият...олигарх

Президентът Росен Плевнелиев подхваща тежка битка с олигархията, става ясно от поредното му интервю пред чужда медия, в случая „Файненшъл таймс“.

"Нашите олигарси са пристрастени към държавните пари. Като президент се чувствам разочарован, че много решения за държавни поръчки, по-конкретно за големи инфраструктурни проекти, са взимани без достатъчно прозрачност и зад затворени врата“, заявява държавният глава.

Дотук добре, макар Плевнелиев да не казва нещо ново, може да се съгласим с констатацията му. Президентът обаче, не спира дотук, а обещава пред британското издание да внесе ред в търговете за поръчки за енергийни и инфраструктурни проекти. Е, тук вече е интересно, как Плевнелиев смята да изпълни намеренията си, след като подобна власт изобщо не е включена в правомощията му, да не говорим, че в момента няма и парламент, който да облече в законодателна форма евентуална негова инициатива.

Освен това, президентът обяснява, че „ще оставим проекта "Южен поток" замразен“, както и отново обявява, че КТБ ще остане затворена поне до октомври. Тук вече наистина започваме да се чудим, дали сме пропуснали някаква промяна в конституцията и вече сме станали президентска република.

Но, да се върнем на неравната битка на Плевнелиев с олигархията. Общо взето, слушайки го напоследък, може да направим извода, че той яростно ще се бори с едни лоши олигарси, още по-безпощаден ще бъде към злите, но все пак може би ще е малко по-благосклонен към някои добри олигарси. Защото във всичките си интервюта напоследък, президентът шутира все в една точка и удобно стреля в аут, когато на прицел са близки до семейството му едри бизнесмени.

В този смисъл се чудим, случайно ли е днешното назначение на бившия шеф на митниците Ваньо Танов отново на поста. Както знаем, той има опит с опазването на добрите олигарси. Спомняте си прословутия разговор: „Ало, Ваньо, изкарай твойте хора и т.н.“ Така че, има всички основания да смятаме, че ни очаква нещо като български вариант на филма “Добрият, лошият и злият“.

Между другото, Куентин Тарантино смята, че уестърнът на Серджо Леоне е най-добре режисираният филм за всички времена. Но, силно се съмняваме, че в родния му вариант режисурата ще е толкова умела.

Facebook logo
Бъдете с нас и във