Банкеръ Weekly

Общество и политика

Добрият Бойко и лошите партньори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, заедно с депутатите Данаил Кирилов, Даниела Савеклиева и Делян Добрев.

Инстинктът за политическо оцеляване на премиера Бойко Борисов не му изневери и в скандала около лобистките поправки на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Минути след като президентът Румен Радев наложи вето (във вторник, 24 юли) Борисов разпореди на парламентарната група на ГЕРБ да внесе нови промени, в които да няма и грам лобизъм.

"Целта на новите предложения е да отпаднат всички съмнения за лобизъм в полза на една или друга страна. Новите текстове трябва категорично да предвидят забрани за разпростиране на действието спрямо заварени приватизационни договори", съобщиха от пресцентъра на партията. В прессъобщението е използвана думата "разпореди", като дори не са се опитали да я заменят с някоя по-мека, за да не се почувстват за пореден път депутатите унизени. А с тях и целият парламент, в който ГЕРБ и партньорите им от "Обединени патриоти" имат мнозинство.

Интересно, дали ако не се беше вдигнал такъв голям шум около лобистките поправки, министър-председателят щеше да прояви такава бърза реакция и да поиска отмяната им? Или се действа на принципа "ако мине номерът". Ами, този път не мина.

На практика Бойко Борисов ловко се закачи за позицията на президента, за да попречи на Радев сам да обере лаврите от пресичането на една несправедливост, ощетяваща държавата, а самият той и ГЕРБ да понесат гнева на обществото. Тази му гъвкавост явно раздразни шефа на кабинета на държавния глава Иво Христов.

"И Борисов върна промените "Домусчиев", четем в сайтовете. Нима може подобна бутафория да се съобщава сериозно? Според българските медии "Борисов разпореди пълна проверка на сделката с ЧЕЗ", "премиерът заповяда на министър Порожанов да спре чумата", "нае китайския премиер за рекламен агент на България", "изпрати по Ли Къцян цветя на Меркел", а сега "върна промените "Домусчиев". Което и да иска, не може да направи при гласуван и още непромулгиран закон. Особено арогантно е, когато собственото му мнозинство го е гласувало. Целта на този карикатурен маньовър е да представи принципното вето на президента, което спира безобразието, като обикновено съвпадение с височайшата воля на министър-председателя", написа Христов във Фейсбук.

Всъщност партията на Борисов не за първи път използва коалиционните си партньори - не безвъзмездно вероятно, за да прокарва решения, с които не иска да бъде пряко свързвана. Скандалните поправки, позволяващи на големи предприятия да не плащат неустойки за неизпълнени договори, ако са минали пет години от сключването им, бяха внесени от депутата от "Атака" Николай Александров и от Емил Димитров-Ревизоро от квотата на ВМРО. И въпреки че вторият оттегли подписа си, а лидерът на "Атака" и председател на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров си направи устата предложенията да не се разглеждат, от ГЕРБ не се съгласиха и ги включиха в дневния ред на Народното събрание. Защото гръмотевиците на негативните обществени реакции ще бият по главите на вносителите, а ГЕРБ - ни лук яли, ни лук мирисали. Цветан Цветанов пък ще оправдава действията на депутатите, че те просто са подкрепили коалиционните си партньори...

Да припомним, че през 2016-а - преди президентските избори, същият атакист Николай Александров внесе предложението за извънредна ваканция на депутатите, които току-що се бяха върнали от лятната. ГЕРБ с ентусиазъм подкрепиха това предложение и с аргумента - да не се използва парламентът от опозицията за пропагандна трибуна. Но след като общественото недоволство избухна като бомба срещу наглостта на политиците, се наложи премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да долети като линейка в Народното събрание и да се скара на хората си. И решението, разбира се, беше прегласувано.

Очевидно е обаче, че този номер с подкрепянето на партньорите вече не минава. Доказват го публичните реакции по повод поправките в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Отделно - предизвиканите раздори в патриотичното обединение. Затова сега от ГЕРБ бързат да минимизират щетите. Парламентарната група под ръководството на Цветанов светкавично изпълни разпореждането на Бойко Борисов и обяви, че ще подкрепи ветото на президента. Тоест  законът остава в сегашния му вид и се запазва десетгодишният срок, в който приватизаторите трябва да изпълнят поетите чрез договорите задължения, иначе ще плащат неустойки.

Цветан Цветанов се опита да омаловажи президентското вето, като подчерта, че въпросът с лобистките промени е бил обсъден в понеделник (23 юли) с премиера и лидер на партията  и че ГЕРБ щели да ги отменят, независимо от решението на държавния глава.

"Заради спекулациите, че ГЕРБ са приели лобистки текстове, натоварихме колегата Данаил Кирилов да разработи поправки на Закона за приватизацията. Но внасянето им се обезсмисли с ветото на президента. ГЕРБ ще подкрепи президента Румен Радев, който днес наложи вето срещу "лобистките поправки", обясни председателят на парламентарната група. Новите текстове трябвало категорично да предвидят забрани за разпростиране на действието им спрямо заварени приватизационни договори.

Цветанов беше категоричен, че ГЕРБ никога не е прокарвал закони, обслужващи определени икономически кръгове или бизнесмени. Той дори отиде още по-далече, като в отговор на журналистически въпрос направи предположението, че "президентът Румен Радев явно е имал изпреварваща информация за вчерашното ни заседание при премиера Бойко Борисов". От думите му излиза, че държавният глава има "къртица" в обкръжението на министър-председателя. Само че в същия онзи понеделник, когато в управляващата партия са гласели отмяната на скандалните текстове, в определени медии, близки до вицепремиера Валери Симеонов, се появи неофициална информация, че президентът Румен Радев подготвя мотивите за спирането на лобистките законови промени.

От изказването на Цветанов не се разбра дали през есента, когато скандалът отшуми и се позабрави, Данаил Кирилов все пак няма да подготви нови промени в този норматив и ГЕРБ да ги внесе.

Facebook logo
Бъдете с нас и във